Trump en Xi tijdens een eerdere ontmoeting in het resort Mar-a-Lago in 2017
NOS NieuwsAangepast

Trump doet China handreiking en vraagt om einde importheffingen

De Amerikaanse president Trump vraagt China om alle importheffingen op landbouwproducten uit zijn land te schrappen. Zelf doet hij een handreiking door een geplande verhoging van de tarieven van 10 naar 25 procent niet door te laten gaan.

China is blij met de handreiking van Trump, staat in een verklaring van het ministerie van Handel.

Trump voerde de heffingen vorig jaar in omdat China zich volgens hem schuldig maakt aan onder meer oneerlijke concurrentie en diefstal van Amerikaanse technologie. China reageerde daarop met vergelijkbare maatregelen.

Sinds december praten de landen over een oplossing voor het handelsconflict. Trump twitterde zijn verzoek omdat er volgens hem schot zit in die gesprekken. "Dit is belangrijk voor onze boeren.. en mij!"

Boeren, een belangrijk deel van Trumps achterban, zijn zwaar getroffen door de sancties van China. Doordat de prijs van goederen als sojabonen, varkensvlees en fruit steeg, nam de export daarvan flink af.

Hoewel economen erop wijzen dat geen enkel land profiteerde van de handelsoorlog, noemde president Trump die eerder "goed en makkelijk te winnen". Een handelsoorlog met de EU over staal werd ternauwernood afgewend door onderhandelingen met Commissievoorzitter Juncker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl