China: Amerika is grootste handelsoorlog in de geschiedenis begonnen
China zegt dat het direct heeft teruggeslagen nadat vannacht de Amerikaanse strafheffingen op Chinese goederen waren ingegaan. Volgens het ministerie van Handel moet China wel reageren, wat betekent dat China een heffing van 25 procent legt op Amerikaanse goederen ter waarde van 34 miljard dollar. Dat is precies de heffing waarmee de VS 34 miljard dollar aan Chinese goederen belast.
Het ministerie van Handel noemde de Amerikaanse maatregelen een overtreding van de handelsregels en zei dat Amerika "de grootste handelsoorlog in de economische wereldgeschiedenis is begonnen".
Of China de heffingen vandaag al daadwerkelijk oplegt, is nog niet duidelijk. Bronnen van persbureau Reuters zeggen dat functionarissen in de havens daar nog geen instructies voor hebben gekregen. Goederen zouden in de haven blijven liggen totdat duidelijk is wat er moet gebeuren.
China had al gewaarschuwd terug te slaan als de Amerikaanse president Trump de heffingen zou doorzetten. De Chinezen kondigden heffingen aan op onder meer sojabonen, varkensvlees en auto's. Daarmee treffen ze de Amerikaanse boeren en de auto-industrie, precies de achterban van Trump.
Belangen
De Chinese premier Li herhaalde vandaag nog eens dat een handelsoorlog niets oplost en beide partijen schaadt, maar dat China zich gedwongen ziet te reageren om zijn belangen te verdedigen.
Trump zei gisteren - op weg naar een verkiezingsbijeenkomst in de plattelandsstaat Montana - dat hij binnen twee weken nog eens voor 16 miljard aan Chinese goederen extra zal belasten als China niet toegeeft aan zijn eisen en in plaats daarvan vergeldingsmaatregelen neemt.
Hij dreigde dat hij daarna bereid is nog eens 200 miljard aan Chinese importen te treffen, en als dat niet helpt nog eens 300 miljard. Dat zou bij elkaar neerkomen op 550 miljard dollar, meer dan de totale Chinese import in de VS.
Het Amerikaanse ministerie van Handel meldde vandaag dat het handelstekort van de VS in de maand mei met 43,1 miljard dollar op het laagste punt stond in zo'n anderhalf jaar. Dat komt vooral door de recordexport aan goederen ter waarde van 215,3 miljard dollar.
Zorgelijk
Minister Kaag vindt de nieuwe ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China "heel zorgelijk", al komen de nieuwe stappen voor haar niet als een verrassing. "De enige oplossing is dialoog. Een handelsoorlog kent alleen maar verliezers."
Volgens Kaag is het niet goed dat het nu "tik-tak" is. Ze benadrukt dat voorzitter Juncker van de Europese Commissie binnenkort weer naar Washington gaat om over de problemen te praten.
Beurzen
Een handelsoorlog tussen de VS en China kan wereldwijd grote schade toebrengen aan de economie, maar op de effectenbeurzen was dat vandaag niet teruggezien. De beurzen in Oost-Azië hadden de wederzijdse strafheffingen al ingecalculeerd, en sloten vandaag zelfs met groene cijfers.