AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump komt met miljardensancties tegen China

De Verenigde Staten voeren importheffingen in op producten uit China. President Trump heeft daartoe een decreet ondertekend. Hij wil de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken van China aanpakken.

Voor welke producten de heffingen gaan gelden, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat deze goederen een exportwaarde hebben van ongeveer 60 miljard dollar.

Er is eerder een lijst samengesteld met zo'n 1300 producten die ervoor in aanmerking komen. Het Amerikaanse handelsagentschap moet daar de komende twee weken uit kiezen.

Trump wil ook aankopen van Chinese bedrijven in de Verenigde Staten beperken. Hij vindt de maatregelen nodig omdat China zich volgens hem schuldig maakt aan onder meer oneerlijke concurrentie en diefstal van Amerikaanse technologie.

President Tump: China is het probleem

China heeft strijdvaardig gereageerd op de sancties. Het land deinst niet terug voor een handelsoorlog, staat in een verklaring van de Chinese ambassade in Washington. "We zullen tot het einde vechten om onze legitieme belangen te verdedigen, met alle noodzakelijke maatregelen."

Eerder dreigde Peking al met tegenmaatregelen. Zo zouden er heffingen kunnen komen op Amerikaanse landbouwproducten. Dat zou een flinke klap opleveren voor een groot deel van Trumps achterban, de boeren.

De angst voor een wereldwijde handelsoorlog heeft zijn uitwerking op de beursvloer. Vandaag sloot de AEX-index in Amsterdam 1,6 procent lager. Op Wall Street gingen de koersen nog veel harder onderuit. De Dow Jones verloor 3 procent en sloot onder de 24.000 punten, de laagste stand in zes weken. Technologiebeurs Nasdaq verspeelde bijna 2,5 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl