Nao Kodaira (l) zwaait naar het publiek na haar rit tegen Brittany Bowe bij de WK sprint
NOS SchaatsenAangepast

Titelfavoriete Kodaira leidt op WK sprint, Takagi verrassend tweede

Titelfavoriete Nao Kodaira gaat na de eerste dag van de WK sprint in Heerenveen aan de leiding, maar erg groot is haar voorsprong op de concurrentie (verrassing Miho Takagi en favorieten Brittany Bowe en Vanessa Herzog) nog niet.

Kodaira, de Japanse olympisch kampioene op de 500 meter, heeft 0,26 seconden voorsprong op haar landgenote Takagi. De regerend wereldkampioene allround geldt als specialiste op de 1.000 en 1.500 meter en deed alleen in 2011 en 2012 mee aan de WK sprint.

Zeges voor Kodaira en Bowe

Beide edities werd ze slechts negentiende, maar op het ijs in Heerenveen eindigde ze verrassend als vierde op de 500 meter (37,62) en als tweede op de 1.000 meter (1.14,82). Die afstand werd, net als bij de WK afstanden, gewonnen door Brittany Bowe in 1.14,60.

De Amerikaanse schaatsster klom daarmee naar de derde plaats in het klassement. Ze moet zondag 0,42 seconden goedmaken op Kodaira, die de eerste 500 meter (37,27) op haar naam schreef.

De Oostenrijkse Vanessa Herzog, de verrassende wereldkampioene op de 500 meter en Europees kampioene sprint, werd tweede op de 500 meter (37,31) en slechts achtste op de 1.000 meter (1.15,78). Ze staat nu vierde en heeft een achterstand van 0,43 seconden op Kodaira.

De Neeling maakt indruk

De Nederlandse sprintsters kenden een wisselvallige eerste dag van de WK sprint, met Sanneke de Neeling als absolute verrassing. Na twee afstanden staat ze op de zevende plaats (op 0,86 seconden). Ze reed een verrassend sterke 500 meter (38,09, een persoonlijk record) en een goede 1.000 meter (vijfde in 1.15,08).

"Ik ben echt tevreden hoor", vertelde De Neeling na de eerste dag. "Ik rijd twee goede races en ik heb een flinke stap gemaakt dit seizoen. Daar ben ik blij mee, want ik sta met veel zelfvertrouwen aan de start. Daardoor laat ik zien dat ik hier thuis hoor."

Zeker de 1.000 meter ging goed voor De Neeling. "Die was ook heel vet. Ik heb nog nooit zo hard gereden in Thialf. Dat geeft aan dat ik op de goede weg ben en vooruit ga. Ik ben echt heel blij."

Nederlands sprintkampioene Jutta Leerdam staat elfde en Letitia de Jong volgt op de dertiende plaats. Titelverdedigster Jorien ter Mors keek toe vanaf de tribune in Heerenveen. Zij komt door een knieblessure dit hele schaatsseizoen niet in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl