Vanessa Herzog met haar gouden WK-medaille
NOS Schaatsen

Herzog overmeestert topfavoriete Kodaira op 500 meter

Vanessa Herzog heeft voor een enorme stunt gezorgd door bij de WK afstanden de 500 meter op haar naam te schrijven. De Oostenrijkse schaatsster reed met 37,12 een baanrecord en bleef titelverdedigster Nao Kodaira nipt voor (37,20) op het ijs in Inzell.

De Japanse Kodaira, die al bijna drie jaar ongeslagen was op de kortste afstand, werd twee jaar geleden voor het eerst wereldkampioene op de 500 meter, maar kwam nu net tekort voor het goud. Het zilver was wel voor haar. Landgenote Konami Soga pakte brons (37,60).

Herzog grijpt wereldtitel en maakt einde aan ongeslagen reeks Kodaira

De Nederlandse sprintsters kwamen niet in de buurt van het podium. Letitia de Jong, Jutta Leerdam en Janine Smit pakten donderdag wel het goud op de teamsprint, maar eindigden nu respectievelijk als nummer 13, 16 en 21.

De Jong zette met 38,13 de beste Nederlandse tijd neer. Smit klokte 38,60 en Leerdam, de Nederlands kampioene sprint, kwam niet in de buurt van haar persoonlijk record (37,83) met een tijd van 38,34.

Inzell voelt als thuis

Herzog had niet verwacht dat ze Kodaira zou kloppen. "Ik kwam de laatste wedstrijden wel dichterbij, maar dat ik haar hier heb verslagen, is toch wel een verrassing. Ik was heel nerveus, zeker na de valse start. Maar ik ben blij dat het me is gelukt."

Herzog: 'Hier train ik altijd, Inzell voelt als thuis'

Het geheim van haar succes is volgens Herzog het goede gevoel dat ze heeft in Inzell. "Ik train hier altijd. Al mijn familie is hier, dit voelt als thuis. Het is cool om het baanrecord te hebben."

De Oostenrijkse hoopt Kodaira ook de komende weken, bij de WK sprint en de wereldbekerfinale in Salt Lake City, te verslaan. "Ik ben blij dat het me hier is gelukt bij de WK. We gaan kijken wat er de komende weken gaat gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl