NOS Schaatsen

Dubbel WK-goud voor Nederland bij première teamsprint

Nederlandse mannen veroveren wereldtitel op teamsprint

Na twee onderdelen hebben de Nederlandse schaatsers al twee wereldtitels veroverd bij de wereldkampioenschappen afstanden. Zowel de vrouwen als de mannen grepen het goud in Inzell.

De vrouwenploeg, bestaande uit Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong, was met 1.26,28 een kleine seconde (0,92) sneller dan Canada, dat met 1.27,21 genoegen moest nemen met zilver.

De mannen wonnen met bijna dezelfde marge op de nummer twee. Ronald Mulder, Kjeld Nuis en Kai Verbij reden 1.19,05 en bleven Zuid-Korea daarmee 0,95 voor.

Smit, Leerdam en De Jong grijpen eerste wereldtitel op teamsprint

Rusland reed met drie sprinters die op de individuele nummers kunnen meedoen om de medailles en leek als collectief ook een machtsgreep te willen doen, getuige de bliksemstart van Roeslan Moerasjov. Hij bleek echter te hard te zijn vertrokken, want Viktor Moesjtakov en Pavel Koelizjnikov konden het hoge tempo in de laatste twee ronden niet volhouden.

De Noorse ploeg was toen al kansloos, want Bjørn Magnussen ging in de eerste ronde onderuit en vergooide zo de kansen voor zijn land.

'Wordt een makkie'

Toen Nederland, winnaar van het wereldbekerklassement, aan de slotrit begon had Zuid-Korea de snelste tijd staan. Mulder dook meteen onder het schema van de Koreanen, Verbij hield vervolgens de krappe voorsprong vast, waarna slotrijder Nuis het gat vergrootte en naar een comfortabele overwinning reed.

Nuis vertelde na afloop dat hij bij zijn overname al bemoedigende woorden meekreeg van Nuis. "Kai ging eraf en riep: wordt een makkie! En toen maakte ik het af."

'Wordt een makkie', riep Verbij al naar Nuis

De teamsprint staat voor het eerst op het programma bij de WK afstanden, wat de status van het onderdeel in de wereldbeker aanzienlijk heeft verhoogd dit seizoen.

De afgelopen jaren deden er geregeld slechts drie teams mee aan een wedstrijd, terwijl er dit jaar altijd minimaal acht deelnemende landen waren aan een wereldbeker. De Japanse vrouwen kozen ervoor zich te richten op het individuele toernooi, waardoor er in Inzell zeven formaties aan de start stonden.

Ik had helemaal niet door dat we de snelsten waren.

Letitia de Jong

In de voorlaatste rit was Canada verrassend sneller dan Rusland, dat het wereldbekerklassement won maar in Inzell genoegen moest nemen met het brons.

De Nederlandse vrouwen reden in de laatste rit tegen Italië. Startrijdster Smit pakte direct een voorsprong, die door Leerdam en De Jong werd vastgehouden.

Wereldtitel 'mooie verrassing' voor teamsprinttrio

Het winnende trio had tijdens de race niet in de gaten dat de wereldtitel op komst was. "Dat had ik helemaal niet door", zegt Letitia de Jong. "Een mooie verrassing."

Smit gelooft in de toekomst van de teamsprint. "Het is een supermooi onderdeel, het is spectaculair en het zou mooi zijn als het op den duur olympisch wordt. Dan gaan nog meer landen het serieus nemen."

Ook de mannen zien de teamsprint graag olympisch worden. "Absoluut", zegt Ronald Mulder. Verbij en Nuis knikken instemmend.

De WK afstanden zijn live te volgen op NPO 2. Het toernooi duurt nog tot en met zondag. Bekijk hieronder het programma per dag:

Bekijk hieronder de uitslag van de teamsprint voor vrouwen:

Bekijk hieronder de uitslag van de teamsprint voor vrouwen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl