NOS Schaatsen Aangepast

Herzog verovert Europese sprinttitel; Leerdam vierde

EK sprint: Katsjanova wint 1.000 meter, titel voor Herzog Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vanessa Herzog is in Collalbo Europees kampioene op de sprintvierkamp geworden. De 23-jarige Oostenrijkse verwees de Russinnen Daria Katsjanova en Olga Fatkoelina naar het zilver en brons.

Herzog werd in 2017 achtste op zowel de EK als de WK sprint. Een jaar later kwamen de prijzen: ze pakte bij de EK afstanden goud op de 500 meter en zilver op de 1.000 meter. Op de 500 meter veroverde ze ook de wereldbeker. Op de Olympische Spelen viel ze met een vierde en vijfde plek net naast het podium.

In Collalbo was Herzog een klasse apart op de 500 meter en hield ze op de 1.000 meter de schade beperkt: met haar vijfde plaats op zaterdag gaf ze 0,74 toe op winnares Katsjanova en zondag werd ze op 0,68 derde.

De Nederlandse sprintsters deden niet mee om de klassementsmedailles, maar reden een prima toernooi. Op enige afstand van de topdrie voerden Jutta Leerdam, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong de rest van het veld aan met de plaatsen vier, vijf en zes.

Prima EK zorgt voor zelfvertrouwen

De 20-jarige Leerdam won de afgelopen twee jaar goud en zilver bij de WK voor junioren en veroverde in haar eerste jaar bij de senioren al NK-brons op de 500 en de 1.000 meter. In Collalbo werd ze keurig vierde en maakte ze vooral indruk op de 1.000 meter, waarop ze twee keer zilver pakte.

Prima EK zorgt voor zelfvertrouwen bij Leerdam

Leerdam was dan ook meer dan tevreden met haar prestatie in Italië. "Ik heb een goed toernooi gereden en het gaat ook steeds beter. Terwijl ik van tevoren niet had verwacht dat ik me voor dit toernooi zou plaatsen. Ik mag blij zijn."

De goede prestatie biedt ook hoop voor de toekomst. "Ik denk wel dat ik blijf groeien. En ik denk dat ik in de toekomst sowieso wel op 1 kan komen te staan. Ja, dat komt wel goed", lacht een zelfverzekerde Leerdam.

"Als ik zulke stappen kan blijven maken, mag ik daar wel naar kijken. Maar ik blijf gewoon steeds focussen op verbeteren. Elk seizoen weer. En dan hoop ik op de Olympische Spelen in Peking echt op mijn best te zijn."

Uitslagen EK sprint (v)

STER reclame