Sven Kramer en Patrick Roest Pro Shots

Schaatsliefhebbers doen er goed aan om van vrijdag 11 januari tot en met zondag 13 januari geen afspraken te maken. Dit weekend wordt er namelijk gestreden om Europese titels op de langebaan (allround en sprint) en in het shorttrack.

De NOS is er het hele weekend bij.

Shorttrack, sprint, allround: drie EK's in één weekend

Het Italiaanse Collalbo is het decor voor de EK sprint en allround bij de mannen en vrouwen, een toernooi dat voor de Nederlanders in het teken zal staan van Paulien van Deutekom. Ter ere van de op 37-jarige leeftijd overleden Van Deutekom zullen de schaatsers met een rouwband van start gaan.

EK allround

Op de buitenbaan in de Dolomieten verdedigen Sven Kramer en Ireen Wüst hun Europese allroundtitels uit 2017.

'Geen sneeuw, wel veel wind in sprookjesachtig Collalbo'

Na een moeizaam voorseizoen geldt Kramer niet als favoriet voor de titel. Dat geldt wel voor Patrick Roest, die vorig jaar op buitenijs in het olympisch stadion in Amsterdam verrassend en enigszins fortuinlijk wereldkampioen werd. Douwe de Vries completeert het Nederlandse trio in Collalbo.

Bij de vrouwen gaat Ireen Wüst voor haar zesde EK-titel. Ook Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte doen een gooi naar de Europese titel.

Het programma van de eerste dag van de EK allround in Collalbo NOS

EK sprint

Bij de sprinters zijn Kai Verbij en de Tsjechische Karolína Erbanová uit Tsjechië de regerend kampioen. Verbij hoopt zijn titel te verdedigen. Kjeld Nuis en Thomas Krol liggen op de loer.

Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling zijn de Nederlandse sprinttroeven bij de vrouwen.

Programma van de eerste dag van de EK sprint in Collalbo NOS

EK shorttrack

Voor de Nederlandse shorttrackers is de EK shorttrack dit jaar een thuiswedstrijd. Maar wel een die overschaduwd wordt door het verontrustende nieuws over shorttrackcoryfee Sjinkie Knegt, die donderdag met ernstige brandwonden werd opgenomen in het ziekenhuis.

In Dordrecht doen de kersverse Nederlandse titelhouders Daan Breeuwsma en Lara van Ruijven een gooi naar eremetaal. En natuurlijk is olympisch kampioen Suzanne Schulting ook van de partij.

Vrijdag komen de shorttrackers in actie in de voorrondes. Beelden daarvan zijn te zien in onze reguliere uitzendingen. Zaterdag en zondag zijn we rechtstreeks bij alle finales in Dordrecht.

NOS is erbij

De NOS is er alle dagen live bij, op televisie, radio en via de livestream op NOS.nl en de app: vrijdag vanaf 13.25 uur, zaterdag vanaf 11.00 uur en zondag vanaf 12.10 uur. Alle afstanden zijn ook live te volgen op NOS.nl en in de NOS-app.

STER reclame