Kai Verbij ANP

Op de eerste dag van het gecombineerde EK sprint en allround in het Italiaanse Collalbo zit het venijn in de staart. Op de eerste 1.000 meter in het sprinttoernooi voor de mannen moet titelverdediger Kai Verbij het vrijdagmiddag opnemen tegen wereldkampioen sprint Havard Lorentzen uit Noorwegen en weet Kjeld Nuis zich geconfronteerd door Thomas Krol.

Op de 500 meter, die eerder op de dag wordt afgewerkt, komt Verbij ook al als eerste Nederlander op het ijs. Hij rijdt in de zevende rit tegen de Pool Artur Nogal. Daarna volgen Lorentzen, Nuis (tegen de Italiaan David Bosa) en Krol (tegen de Duitser Nico Ihle in de tiende en laatste rit).

Naast de sprinters komen vrijdag ook de allroundsters in actie. Ireen Wüst begint het vrouwentoernooi met een 500 meter tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. De titelhoudster start in de zevende van acht ritten. Het eerste paar wordt om 13.30 uur weggeschoten op de openluchtbaan.

Carlijn Achtereekte treft in rit vijf de Tsjechische Martina Sábliková en Antoinette de Jong start daarna tegen Nikola Zdráhalova, eveneens uit Tsjechië.

3 kilometer

De vrouwen werken op de eerste dag van het driedaagse evenement ook een 3.000 meter af. Daarop komt Wüst in het achtste paar uit tegen de Russin Jevgenija Lalenkova. Achtereekte komt in de zesde rit als eerste Nederlandse op de baan, opnieuw tegen Sábliková. De Jong treft in de voorlaatste rit de Duitse Roxanne Dufter.

De mannen beginnen hun allroundtoernooi pas op zaterdag en ook de sprintsters komen dan voor het eerst in actie.

EK sprint en allround in Collalbo

13.30 uur 500 meter vrouwen allround
13.51 uur 1ste 500 meter mannen sprint
14.23 uur 3.000 meter vrouwen allround
15.31 uur 1ste 1.000 meter mannen sprint

STER reclame