Vanessa Herzog ANP

Vanessa Herzog gaat na de eerste dag van de EK sprint in Collalbo aan de leiding. De voorsprong van de Oostenrijkse op de rest is echter minder groot dan werd verwacht. De Nederlandse vrouwen staan knap op de plaatsen vier tot en met zes.

De 23-jarige Herzog zit dit seizoen in de wereldbekerwedstrijden zelfs sprintkoningin Nao Kodaira op de hielen. Die vorm heeft Herzog meegenomen naar Collalbo.

EK sprint: Herzog heerst op eerste 500 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Met een tijd van 37,61 reed ze op de 500 meter de snelste tijd ooit op een buitenbaan. Op de 1.000 meter werd ze echter in een rechtstreekse confrontatie door Jutta Leerdam aan gort gereden.

Leerdam reed 1.15,82 en dat was net niet genoeg voor de winst. De Russische Daria Katsjanova was 0,03 sneller.

EK sprint: Katsjanova is Leerdam net te snel af Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Herzog, die de laatste wereldbekerwedstrijd op de 1.000 meter won, eindigde slechts als vijfde. In het klassement gaat ze nog wel aan kop, maar het gaatje met Katsjanova is maar 0,16.

Leerdam staat achter Olga Fatkoelina vierde en heeft het podium nog in zicht. Dat geldt ook voor nummer vijf Letitia de Jong, die op beide afstanden maar heel weinig toegaf op Leerdam. Sanneke de Neeling staat zesde.

Leerdam hoopt op podium

Jutta Leerdam baalde dat Katsjanova op de 1.000 meter net nog even sneller was. "Op zich reed ik een heel goede rit, dus ik kan er niet echt over klagen. Het is jammer, maar achteraf is er niks meer aan te doen."

Leerdam hoopt op podium na sterke 1.000 meter: 'Alles is nog mogelijk'

"Deze 1.000 meter was best echt wel heel goed voor mij", aldus Leerdam. "De 500 meter ging een stuk minder. Ik hoop morgen op beide afstanden zo goed te rijden, dan denk ik dat het wel een goed klassement wordt voor mij."

De hoop op het podium heeft Leerdam met haar vierde plek zeker nog niet opgegeven. "Ik ben op de 1.000 meter een stuk omhoog gekropen. Er is nog van alles mogelijk."

Uitslagen EK sprint (v)

STER reclame