Kai Verbij baalt na zijn mislukte 1.000 meter bij de WK sprint
NOS Schaatsen

Nuis opgelucht, maar Verbij baalt: 'Klassement is gedaan'

Na de eerste 500 meter bij de WK sprint stond Kai Verbij er uitstekend voor op de tweede afstand, 'zijn' 1.000 meter. In een rechtstreeks duel schaatste hij tegen zijn grote concurrent Pavel Koelizjnikov, maar bij de laatste baanwissel ging het mis.

Verbij, de regerend wereldkampioen op de 1.000 meter, moest voorrang verlenen aan de veel snellere Rus, waardoor hij uiteindelijk als tiende eindigde en in het klassement van de tweede naar de negende plaats zakte. Hij heeft nu een achterstand van 0,56 seconden op Koelizjnikov.

"Het klassement is nu wel gedaan, dat is voorbij", vertelde Verbij, de Europees kampioen sprint, na afloop van de eerste dag. "Ik kon niet aanhaken en Koelizjnikov had meer snelheid. Daardoor moest ik inhouden, want ik reed in de weg voor hem."

Verbij: 'Dit is niet hoe ik het had gehoopt'

Was het zijn eigen fout? "Enigszins wel, dit was niet mijn beste race. Het had harder gekund en gemoeten en nu gebeurt er zoiets stoms. Daar moet ik mee leven. Ik ga gewoon morgen nog twee keer knallen, maar dit is niet hoe ik het had gehoopt."

Verbij baalde na de race, maar was ook realistisch. "Je moet hier vier goede afstanden rijden en een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan gebeuren, zeker bij sprint. Je hebt geluk nodig en dit keer heb ik pech gehad. Dan lig je eruit en is het klaar."

Tevreden Nuis: 'Prima niveau'

Waar het voor Verbij misging op de 1.000 meter, reed Kjeld Nuis juist de snelste tijd op die afstand. Daarmee maakte hij een sprong in het klassement en staat hij nu derde, met 0,14 seconde achterstand op Koelizjnikov.

"Ik ben opgelucht, want dit was geen foutloze rit", aldus Nuis. "Maar het ging wel heel rap, ik schaatste heel dynamisch en vrij. Toch ging ik in de laatste ronde nog bijna op mijn bek. Anders had een baanrecord er zeker ingezeten. Echt een prima niveau zo."

Opgeluchte Nuis: 'Dit is een prima niveau zo'

Met een derde plaats in het klassement is een medaille dus zeker een mogelijkheid voor Nuis. "Absoluut, mijn 500 meter was ook goed. Of ik ook wereldkampioen kan worden? Ja, anders had ik hier niet aan de start gestaan."

Nuis: "Als ik eerlijk ben, dacht ik dat de anderen beter zouden zijn. Nu moet ik nog twee races rijden en dan heb ik wel een kans op een podiumplaats."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl