Kai Verbij (l) en Pavel Koelizjnikov na de 1.000 meter bij de WK sprint
NOS SchaatsenAangepast

Koelizjnikov leidt op WK, Nuis derde en drama voor Verbij

Na de eerste dag van de WK sprint in Heerenveen gaat Pavel Koelizjnikov aan de leiding. De Russische titelfavoriet werd derde op de 1.000 meter (1.08,06) en sprong in het klassement van de derde naar de eerste plaats. Hij heeft een voorsprong van 0,07 seconden op de nummer twee, Håvard Lorentzen.

Achter de Noorse titelverdediger volgt Kjeld Nuis, die een razendsnelle 1.000 meter reed en die afstand won in 1.07,86. Hij moet zondag 0,14 seconden goedmaken op Koelizjnikov.

Voor Europees kampioen sprint Kai Verbij eindigde de eerste dag van de WK sprint in een drama. Hij verraste met de tweede plaats op de 500 meter (34,72), maar vergooide zijn titelkansen op de 1.000 meter, de afstand waarop hij wereldkampioen is.

In de laatste rit van de 1.000 meter moest Verbij bij de laatste baanwissel voorrang verlenen aan de veel snellere Koelizjnikov, waardoor hij uiteindelijk als tiende eindigde (1.09,21) op 'zijn' afstand.

Daardoor zakte Verbij van de tweede naar de negende plaats met een achterstand van 0,56 seconden. Hein Otterspeer, de derde Nederlandse schaatser die in actie komt op de WK, staat na twee afstanden zevende (0,49 seconden).

Nuis lijkt daardoor de enige Nederlandse schaatser die dit weekend nog kans maakt op een medaille bij de WK sprint. Hij wordt op de hielen gezeten (een verschil van 0,04 seconden) door de Japanner Tatsuya Shinhama, die een klasse apart was op de 500 meter (34,66).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl