Nao Kodaira
NOS Schaatsen

Koelizjnikov en Kodaira azen op revanche na teleurstellende WK afstanden

Schaatsers Nao Kodaira en Pavel Koelizjnikov begonnen als grote favorieten aan de WK afstanden, maar ze verlieten het Zuid-Duitse Inzell een kleine twee weken geleden zonder wereldtitel. Beiden willen zich revancheren bij de wereldkampioenschappen sprint, die zaterdagmiddag beginnen in Heerenveen.

Vooral de nederlaag van Nao Kodaira op de 500 meter kwam als een grote verrassing. De Japanse wereldrecordhoudster won bijna drie jaar lang alles wat er te winnen viel op de kortste afstand, maar in Inzell ging de Oostenrijkse Vanessa Herzog er met WK-goud vandoor.

"Ik had last van mijn heup en was niet honderd procent. Dat maakte het moeilijk, maar nu gaat het beter', verklaart Kodaira haar eerste verlies op de 500 meter sinds maart 2016.

Doelstelling

Haar doelstelling voor het toernooi in Thialf heeft ze ondanks de teleurstelling bij de WK afstanden niet gewijzigd. "Ik ben gekomen om wereldkampioen te worden. Dat kan ook. Tenminste, ik hoop het."

De WK sprint zijn twee dagen live te volgen bij de NOS. Vandaag is het toernooi vanaf 15.00 uur te volgen op NPO 1, NOS.nl, NPO Radio 1 en in de NOS-app.

De Nederlandse deelneemsters - Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Sanneke de Neeling - doen normaal gesproken niet mee met de strijd om de medailles. Kodaira verwacht dat ze twee grote concurrentes heeft.

"Dat zijn natuurlijk Vanessa en Brittany", doelt de Japanse op Vanessa Herzog en Brittany Bowe, de Amerikaanse die in Inzell op de 1.000 meter de wereldtitel greep. Kodaira pakte op de kilometer het brons, achter haar twee concurrentes in Heerenveen.

Black-out nekt Koelizjnikov

Bij de mannen begon de Rus Koelizjnikov met vijf wereldbekerzeges op rij aan de 500 meter op de WK afstanden, maar ook hij maakte de verwachtingen niet waar. Door twee misslagen kwam hij niet verder dan de zevende plaats.

Ook op de 1.000 meter stelde hij teleur (zesde), maar vooral de manier waarop was opvallend. In de laatste bocht kreek de Rus achterom en kwam hij omhoog. Koelizjnikov dacht dat hij in de verkeerde baan reed. Een moment van kortsluiting, zegt hij.

Koelizjnikov over 'kortsluiting' in Inzell: 'Alsof ik, boem, wakker werd'

"Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt. Het was onverklaarbaar. Alsof ik tijdens het schaatsen, boem, wakker werd. En toen dacht ik: wat is er aan de hand, waar ben ik eigenlijk? Hoe het kon gebeuren begrijp ik niet, misschien was ik innerlijk van slag."

Een remedie heeft de Rus, die hoopt zijn derde wereldtitel op de sprint te pakken, niet. "Het kan iedereen overkomen, op elke afstand en in elke wedstrijd. Zoiets verzin je niet en je doet er niks tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl