De Venezolaanse president Maduro tijdens een ontmoeting met zijn ministers in Caracas
NOS Nieuws

Maduro laat 300 ton Russische hulpgoederen Venezuela wel binnen

De Venezolaanse president Maduro zegt dat zijn land 300 ton aan hulpgoederen krijgt van Rusland. Eerder weigerde hij Amerikaanse hulpgoederen het land binnen te laten en ontkende hij dat er een humanitaire crisis in zijn land is.

Maduro is in een politieke machtsstrijd verwikkeld met zelfverklaard interim-president Guaidó. Die laatste wordt erkend door onder meer de VS en een aantal Europese landen, waaronder Nederland. Rusland, China en nog een aantal andere landen steunen Maduro.

De president zei in een tv-toespraak dat de Russische hulpgoederen morgen arriveren op de luchthaven van Caracas. Volgens de president komen er elke dag hulpgoederen Venezuela binnen en betaalt het land daarvoor.

Zelfverklaard interim-president Guaidó tijdens een persconferentie gisteren

Venezuela zucht onder een economische en humanitaire crisis en kampt met hyperinflatie. Vele Venezolanen zijn gevlucht. Guaidó eiste dat hulpgoederen het land worden binnengelaten om de bevolking te helpen en had daarvoor een deadline gesteld aan de regering.

De VS heeft al veel hulpgoederen naar de grens met Colombia gestuurd in samenspraak met Guaidó, maar Maduro heeft een brug die Venezuela met Colombia verbindt laten blokkeren. Die wordt bewaakt door militairen. Hij vreest dat de hulp van de Amerikanen uitmondt in zijn val. "Ze willen slaven van ons maken. Dat is de waarheid", zei Maduro.

Het Venezolaanse leger steunt de president nog steeds. De Amerikaanse president Trump zei gisteravond in een toespraak in Miami dat de Venezolaanse militairen een keus moeten maken: amnestie of alles verliezen. Opnieuw sloot hij een militaire ingreep niet uit. "Wij willen een vreedzame overdracht van de macht, maar alle opties liggen op tafel."

Maduro omschreef Trumps toespraak als "bijna nazi-achtig". Hij benadrukte dat hij de baas is van het leger en "niet Donald Trump in Miami".

De Amerikanen hebben Curaçao, dat voor de kust van Venezuela ligt, dit weekend gevraagd om logistieke hulp bij het verdelen van hulpgoederen.

Om geld op te halen voor de aanpak van de humanitaire crisis in Venezuela, organiseert miljardair en Virgin-oprichter Richard Branson, die Guaidó steunt, een concert in Colombia. Dat is tegen het zere been van Maduro. De minister van Informatie, Rodriguez, heeft aangekondigd dat Venezuela aan zijn kant van de grens zaterdag en zondag een groot 'tegenconcert' houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl