De Amerikanen hebben hun eigen vliegbasis op luchthaven Hato op Curaçao
NOS Nieuws

VS dient verzoek in bij Curaçao voor transport hulpgoederen Venezuela

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

De Verenigde Staten hebben dit weekend een officieel verzoek ingediend bij de autoriteiten van Curaçao om de luchthaven van Willemstad te gebruiken voor op- en overslag van humanitaire hulpgoederen. Het gaat om voedsel, medicijnen, water en andere hulpgoederen bestemd voor de Venezolaanse bevolking.

Vorige week toonde de regering van premier Eugene Rhuggenaath zich bereid om de lucht- en zeehaven open te stellen voor humanitaire operaties bij de zuiderbuur.

Curaçao heeft wel voorwaarden gesteld. Zo moet de Venezolaanse president Maduro, zolang hij aan de macht is, akkoord gaan met de Amerikaanse luchtbrug vanaf Willemstad. De regering wil onder geen beding geforceerde transporten naar Venezuela.

Geen militair materieel

Ook wil Curaçao het gebruik van militair materieel niet toestaan en mogen de Amerikanen hun eigen vliegbasis op de luchthaven van Hato niet gebruiken.

Sinds 2000 voeren de Verenigde Staten anti-drugsoperaties uit vanaf de westkant van de luchthaven, op de zogenoemde FOL-basis. Een doorn in het oog van Maduro, die de FOL-basis ziet als een militaire basis van waaruit de Amerikanen Venezuela kunnen binnenvallen.

De verwachting is dat de landen deze week akkoord gaan en de operatie dan van start kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl