Op weg naar verkiezingen: 'Rutte moet weg', Genee bij de SP en 'het beschaafde midden'
De politieke partijen bereiden zich voor op twee verkiezingen die eraan komen. De Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart en de Europese verkiezingen op 23 mei. Vooral de eerste zijn cruciaal voor zowel de regeringscoalitie als de oppositie.
PVV-leider Wilders ging in Enschede op zoek naar de ontevreden kiezer. En partijleider Marijnissen van de SP maakte 'Vrienden voor Rechtvaardigheid' in Oss. CDA en ChristenUnie organiseerden vandaag een partijcongres waar de kieslijsten werden vastgesteld. De ChristenUnie is de enige partij van de regeringscoalitie die het goed doet in de peilingen, en dat maakt de verkiezingen heel spannend.
Anti-Rutte
PVV-leider Wilders begon zijn campagne in Enschede. Zijn flyers logen er niet om: "Stuur Rutte weg", is de boodschap van de PVV-voorman. Hij maakt daarmee van de Provinciale Statenverkiezingen een vertrouwensstemming over het kabinet.
Daar heeft Wilders heel bewust voor gekozen, zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Uit onderzoek blijkt dat zijn kiezers het meest ontevreden zijn over het land en over hun eigen situatie. Maar ze zijn moeilijk te motiveren om naar de stembus te gaan. Met zijn campagne hoopt Wilders dat zijn kiezers nu toch het gevoel krijgen dat ze iets kunnen doen, namelijk Rutte wegsturen."
De PVV heeft op dit moment in iedere provincie zetels in de Provinciale Staten, maar bestuurt nergens mee. Ook nu wil de partij overal deelnemen aan de verkiezingen. Voor het eerst moet Wilders daarbij ook de concurrentie aangaan met Forum voor Democratie. De partij van Baudet doet dit jaar voor de eerste keer mee met de Statenverkiezingen en dingt dus ook mee naar zetels in de Eerste Kamer. Volgens Fresen speelt ook dat gegeven mee bij Wilders' keuze voor zijn anti-Rutte-campagne.
In Enschede waait het behoorlijk, wat bij sommige omstanders leidt tot hilariteit. "Geert, je hebt je haar in de war!" Verder willen veel mensen met Wilders op de foto:
Alternatieve waarheden
CDA-leider Buma haalde in zijn toespraak uit naar partijen aan de zijkanten van het politieke spectrum, de 'flanken'. Dat zijn bijvoorbeeld de SP, PVV en Forum voor Democratie. "Op de flanken vindt de kiezer niet meer dan de verlokkingen van de alternatieve waarheden, de 'alternative truth'. Maar geen oplossingen. We hoeven maar naar Engeland en Amerika te kijken om te zien waar dat toe leidt."
Net als met de draai van het CDA rond het kinderpardon profileert de partij zich ook hiermee weer nadrukkelijk als middenpartij, na een wat rechtsere koers te hebben gevaren op migratiegebied. In het midden is voor de christendemocraten ook meer te halen, denkt Ron Fresen. "De VVD moet op rechts blijven concurreren met Forum voor Democratie, terwijl coalitiepartner D66 juist naar links opschuift, bijvoorbeeld met de klimaatplannen."
Een staande ovatie op het partijcongres voor de bedreigde Haarlemse CDA-burgemeester Jos Wienen. Buma vraagt aandacht voor mensen die vanwege hun werk te maken krijgen met bedreiging en geweld. De CDA-leider wil dit soort misdaad harder aanpakken:
Alles-of-niets-partijen
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie kijkt met trots terug op de afgelopen weken. Zijn partij haalde het kinderpardon binnen en kan zich als kleine regeringspartij beter profileren dan ooit. De achterban is tevreden. Net als CDA-leider Buma nam Segers in zijn toespraak stelling tegen de partijen aan de uiterst linker- en rechterkant.
Hij prijst de bereidheid van de vier coalitiepartijen om ondanks hun verschillen samen te werken. "En dat is een houding die steeds schaarser wordt in Den Haag", zei Segers. "Steeds meer alles-of-niets-partijen. Partijen die een totale omwenteling aankondigen en gouden bergen beloven. Maar vergeet niet: politici die alles beloven, bereiken in de praktijk helemaal niets."
Segers heeft zich enorm geërgerd aan de ruzie in de Tweede Kamer tussen de Kamerleden Öztürk van Denk en De Graaf van de PVV. Hij wil dat Kamervoorzitter Arib een "time-out" mag uitdelen:
Vrienden met Genee
In 'SP-gemeente' Oss ging Lilian Marijnissen op zoek naar nieuwe vrienden van de SP. De partij hoopt met het nieuwe thema 'rechtvaardigheid' een beweging te worden waar mensen vrienden van willen worden, zonder een lidmaatschap te hoeven nemen. Inmiddels staat de teller op 15.500 vrienden, zei Marijnissen trots.
Vader Jan Marijnissen schoof ook aan. Hij dreef de spot met CDA-leider Buma die zegt dat de SP geen alternatief beleid heeft. "Die heeft het moeilijk en probeert over de rug van Lilian profiel in zijn eigen partij te krijgen. Er is hem geen lang leven beschoren in die partij. Dat wordt een soort tweede Pechtold."
Presentator Wilfred Genee van Veronica Inside, die naar eigen zeggen geen SP stemt, kwam de middag presenteren. Een goede tegenhanger van collega Johan Derksen, zei Genee, die optrad op het laatste congres van Forum voor Democratie: