Thierry Baudet in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Peilingwijzer: Forum voor Democratie en ChristenUnie stijgen

In de laatste Peilingwijzer van het jaar is de ChristenUnie de enige regeringspartij die licht wint, naar 6 tot 8 Kamerzetels. Forum voor Democratie (FvD) krijgt er 2 zetels bij, waar de partij van Thierry Baudet een maand geleden voor het eerst sinds de Kamerverkiezingen licht wegzakte.

FvD staat nu op 10 tot 14 zetels. Daarmee voegt Forum zich bij een hele groep partijen die alle rond de 12 zetels uitkomen. Dat zijn de regeringspartijen CDA (12-14) en D66 (11-13), naast de oppositiepartijen SP en PvdA (beide 11-13).

VVD grootste

De drie grootste in de Peilingwijzer zijn net als in november VVD, PVV en GroenLinks. De VVD is de koploper met 23 tot 27 zetels. Dat is weliswaar ruim voor de PVV, die 18 tot 22 scoort, maar het blijft een duidelijk verlies ten opzichte van de 33 zetels die de liberalen van premier Rutte nu in de Kamer bezetten.

De derde partij is GroenLinks met 17 tot 19 zetels. Onder aanvoering van Jesse Klaver heeft deze partij historisch goede Kamerverkiezingen van 2017 dit jaar een vervolg weten te geven. GroenLinks deed het ook goed bij de gemeenteraadsverkiezingen en steeg in de Peilingwijzer in 2018 met nog eens 3 zetels.

"Bij de Kamerverkiezingen eindigde GroenLinks slechts nipt voor de SP", zegt politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer. "Maar op dit moment lijkt deze partij duidelijk de grootste op links te zijn."

Pact van Marrakesh

De PVV won in de loop van 2018 ook weer drie zetels in de Peilingwijzer, waar de partij van Geert Wilders eerder in de min zat. Inmiddels is de PVV weer terug op het huidige niveau in de Tweede Kamer.

Forum voor Democratie vond de voorbije maand dus eveneens weer de weg omhoog. Louwerse verwijst naar Maurice de Hond, die een verband legt met de discussie over het migratiepact van Marrakesh. In die discussie speelde Baudet een prominente rol . Duidelijk uit het onderzoek van De Hond wordt in elk geval dat de achterban van Forum voor Democratie fel tegen die migratieafspraken is gekant, nog net iets feller dan PVV-stemmers.

De grootste verliezer van 2018 in de Peilingwijzer is D66, dat 4 zetels terugzakte. Louwerse herinnert aan de geschiedenis van deze partij, die in de regering vrijwel altijd achteruit holt. "Een goed voorbeeld is 2006, toen de partij nog maar 3 zetels in de Kamer over had."

Maar D66 is niet de enige coalitiepartij die zetels verloor het voorbije jaar: dat geldt zeker ook voor VVD en CDA. De enige die een zeteltje wint in 2018 is dus de ChristenUnie.

Een andere partij die iets wegzakt, is 50Plus op 3 tot 5 zetels. De Partij voor de Dieren doet het beter met 6 tot 8. Denk komt uit op 4 tot 6, maar ook dat is winst, om precies te zijn 2 zetels ten opzichte van een jaar geleden. De SGP is op dit moment de kleinste partij in de Peilingwijzer met 2 tot 4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl