20 jaar voor moord op onschuldige broer van kroongetuige
De rechtbank in Amsterdam heeft de man die vorig jaar maart de broer van een kroongetuige doodschoot, veroordeeld tot 20 jaar cel. Het slachtoffer werd volgens het Openbaar Ministerie vermoord omdat zijn broer, Nabil B., getuigt tegen een groep criminelen.
Volgens de rechtbank heeft de 40-jarige Shurandy S. de liquidatie van Redouan B in Amsterdam-Noord "op bestelling" uitgevoerd. Hij kreeg de opdracht voor de moord kort van te voren. S. weigert zijn opdrachtgevers te noemen. Hij heeft de liquidatie bekend, maar zei niet te weten wie het slachtoffer was.
De rechtbank ziet geen reden om aan te nemen dat S. wist dat het om de broer van een kroongetuige ging. Daarom is dat niet meegewogen in de straf. Daarnaast heeft hij spijt betuigd over de moord en voelt hij zich "intens schuldig". Het Openbaar Ministerie had 28 jaar cel tegen Shurandy S. geëist en gaat nu in hoger beroep.
Afschrikken
Net als eerder het OM, noemde ook de rechtbank het vermoorden van een familielid van een belangrijke getuige ongekend in Nederland. Volgens de rechtbank moest de moord Nabil B. en eventuele nieuwe getuigen afschrikken.
De kroongetuige legde eind 2017 verklaringen af bij de politie over tal van liquidaties. Hij was zelf betrokken bij een van die moorden, maar kreeg wroeging omdat de verkeerde persoon werd doodgeschoten. Door de vergissing vreesde hij voor zijn eigen leven en stapte hij naar de politie.
Daar vertelde hij over de organisatie van de voortvluchtige crimineel Ridouan T., die vandaag door bronnen in De Telegraaf wordt gekoppeld aan twaalf verschillende moorden. Het OM denkt dat deze groep ook opdracht gaf voor de moord op de broer van de kroongetuige.
Laten slapen
In berichtjes die de politie in handen kreeg, kondigde Ridouan T. aan dat hij de hele familie van Nabil B. zou laten "slapen" als B. zijn naam had genoemd. Een week nadat bekend werd dat Nabil B. verklaringen had afgelegd bij de politie, werd zijn broer doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam. Hij had niets met criminaliteit te maken.
Familieleden van de getuige vreesden al voor hun leven toen het OM de kroongetuigendeal bekendmaakte. Het Parool schreef gisteren dat Reduan B. vlak voor zijn dood nog klaagde over de slechte beveiliging van zijn familie. Hij sliep amper uit angst dat hem of anderen iets zou overkomen en zei dat de beveiliging van de overheid niets mocht kosten. Volgens het Openbaar Ministerie wilde Reduan B. zelf niets weten van veiligheidsmaatregelen.