Op Schiermonnikoog wordt vrijdag rotzooi van het strand gehaald
NOS NieuwsAangepast

Opruimhulp niet nodig op Schier, ook geen acties Ameland, Terschelling

Schiermonnikoog heeft geen behoefte aan extra helpende handen om de spullen uit de overboord geslagen zeecontainers op te ruimen. Een groot deel van het strand is inmiddels opgeruimd en vrijwilligers hoeven daarom vandaag niet naar het Waddeneiland te komen, zegt de gemeente.

Er is tot nu toe 220 ton afval opgeruimd. "Deze samenwerking is hartverwarmend om te zien, een mooi voorbeeld van gemeenschapszin", zegt burgemeester Ineke van Gent, die iedereen bedankt.

Het strand is dan wel grotendeels opgeruimd, schoon is het nog niet. Er liggen nog heel veel kleine stukken plastic en piepschuim onder het zand en in de duinen, zegt Van Gent. "Dit verborgen plastic is een ecologische ramp en moet zo spoedig mogelijk worden aangepakt."

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) had vandaag op het eiland willen kijken hoe de schoonmaakoperatie verloopt, maar heeft vanwege ziekte afgezegd.

Beroep doen

Honderd militairen zijn vrijdagochtend op het eiland begonnen met het opruimen van de spullen. De veiligheidsregio zegt dat zij tot vanmiddag 17.00 uur blijven. Ook vele bewoners en bezoekers hielpen mee. Gisteren zei Van Gent nog dat alle hulp nodig was.

Wel verwacht de gemeente dat de komende dagen, weken en misschien maanden rommel blijft aanspoelen. "Ook in de (nabije) toekomst doen we daarom waarschijnlijk graag een beroep op u."

Ook Ameland en Terschelling hebben voor vandaag geen opruimacties georganiseerd. Op Ameland spoelde afgelopen nacht minder rommel aan dan de nachten daarvoor. Op Terschelling zijn wel vuilniszakken beschikbaar die vol kunnen worden achtergelaten.

Vrijwilligers ruimen vandaag de spullen op die op Terschelling zijn aangespoeld

Afgelopen woensdag sloegen ten noorden van het Duitse eiland Borkum zeker 270 zeecontainers overboord van het schip MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld.

Rederij MSC verklaarde zich bereid alle kosten te vergoeden die worden gemaakt om het afval op te ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl