'Rommel uit containers drijft naar Noordpool: ramp voor fragiel ecosysteem'

Tv-schermen, gloeilampen en veel plastic spullen. Het is een greep uit de inhoud van een aantal zeecontainers die zijn aangespoeld op Vlieland, Terschelling en Ameland.

De containers zijn afkomstig van het gigantische vrachtschip MSC Zoe. In totaal heeft het schip zo'n 270 containers verloren. In een aantal daarvan zitten gevaarlijke stoffen. De burgemeester van Terschelling hoopt op "massale hulp" bij het opruimen van de containers en hun inhoud.

De meeste containers zijn nu nog op drift in de Noordzee. Ze drijven nu in de buurt van de Wadden waar Rijkswaterstaat ze probeert te bergen.

Het bergen van de containers moet niet te lang duren, zegt oceanograaf Erik van Sebille, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Ze zullen namelijk door de zeestromen worden meegenomen naar het noorden. Er is dan een grote kans dat de inhoud van de containers het Noordpoolgebied bereikt. Een ramp voor het fragiele ecosysteem aldaar, zegt de onderzoeker tegen de NOS.

Rommel blijft jaren drijven

Van Sebille onderzoekt normaal gesproken hoe plastic door oceaanstromen wordt meegenomen. Bij de inhoud van de zeecontainers gaat dan niet anders. "Het drijft allemaal vroeg of laat naar het noorden."

De zeestroming neemt vanaf de Noordzee alles dat drijft mee richting de Noordpool. Die stroming is tientallen kilometers breed en beweegt langs de kust van Denemarken en Noorwegen naar de Noorse Zee en de Barentszee. Meegekomen rotzooi blijft daar jaren drijven.

Van Sebille en zijn onderzoeksteam maakten de onderstaande animatie. Daarop is te zien hoe deeltjes die in Noordzee terechtkomen langzaam naar het noorden drijven:

Zo drijven deeltjes naar het noorden

De containers zullen het Noordpoolgebied niet bereiken, denkt Van Sebille. Die zijn voor die tijd vermoedelijk opengesprongen en daarna gezonken. De inhoud zal er net als bijvoorbeeld een plastic fles enkele maanden over doen om het noorden te bereiken.

"Een paar honderd containers drijven nu naar het noorden. Alle rommel uit die dingen ga je echt wel zien in het Noordpoolgebied. Juist omdat daar het ecosysteem erg onder druk staat door klimaatverandering. Zeker bij kleine stukjes plastic of chemicaliën is het een ramp: die noordelijke zeeën waar het terechtkomt zijn een belangrijk gebied voor vissen."

600 containers per jaar overboord

De World Shipping Council schatte in 2017 dat er jaarlijks tussen de 600 en 1600 containers op zee overboord gaan. De organisatie wijst erop dat dit aantal slechts 0.00001 procent uitmaakt van het totaal aantal vervoerde containers.

"Bij de Noordpool worden wel vaker containers of zaken afkomstig uit Europa gevonden. Maar meestal worden containers of hun inhoud niet teruggevonden. Zo gingen in 1992 op de Grote Oceaan eens 28.000 badeendjes overboord, die zijn lang niet allemaal teruggevonden", zegt Van Sebille.

Route van MSC Zoe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl