Een foto van het schip, gemaakt in de buurt van de haven van Bremen
NOS NieuwsAangepast

270 containers overboord geslagen bij Wadden, sommige met giftige stof

Ten noorden van het Duitse eiland Borkum zijn zo'n 270 containers overboord geslagen. Eerder werd nog gesproken van 30 containers. Een deel is aangespoeld op de Nederlandse Wadden. Volgens de kustwacht was het windkracht 8 of 9 toen de containers overboord sloegen.

Een aantal containers bevat gevaarlijke organische peroxiden, die in poedervorm werd vervoerd. Of die al aangespoeld zijn is nog niet duidelijk. Het merendeel drijft nog op zee. De kustwacht waarschuwt om de inhoud, mocht die aan land komen, niet aan te raken en de politie of brandweer te waarschuwen, schrijft RTV Noord.

Deze mensen zochten naar spullen op het strand van Terschelling:

'Hele dag al druk op het strand van Terschelling'

"Het blijkt een vorm te zijn die vlam vat boven de 50 graden. Dat is niet te verwachten", zegt Maureen Ledegang van de Kustwacht in het radioprogramma Nieuws en Co. "Wat wij hebben begrepen, is dat de kans ook heel groot is dat ze zijn afgezonken. Voor het milieu blijft dat wel belastend."

De containers komen van de MSC Zoe, een van de grootste containerschepen ter wereld. Dat schip, dat ruim 19.000 containers kan vervoeren, is onderweg naar Bremerhaven.

De Havariekommando in Bremen zegt tegen de NOS dat er zes containers zijn gevonden in Duitse wateren. "We zoeken met verschillende middelen naar de containers. Op dit moment hebben de drijvende containers prioriteit, vooral die met de gevaarlijke stof, omdat we niet willen dat die aan land komen. Het wordt wel steeds moeilijker, omdat het donker wordt", zegt een woordvoerder.

Rijkswaterstaat is begonnen met het bergen van de aangespoelde containers, al zijn er problemen door de hoge golven.

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling verwacht dat het opruimen van de containers nog lang gaat duren. "Dit hebben wij nog nooit meegemaakt. Het gebeurt vaker dat er containers in het water komen, maar nooit eerder op deze schaal." Hij maakt zich zorgen over de hoeveelheid plastic in het water.

Inmiddels zijn er drie containers met losse goederen aangespoeld op Vlieland, vier op Terschelling. Er drijven nog elf containers in het water tussen Ameland en Schiermonnikoog.

Op het strand van Terschelling spoelden vier containers aan. Dit zat erin:

  • GPTV
  • De Vries Media
  • De Vries Media
  • Dennis van den Bos
  • GPTV
  • GPTV
  • De Vries Media
  • NOS | Matthijs Holtrop

De Nederlandse kustwacht heeft samen met de Duitse collega's boven de Waddenzee gevlogen om de overige containers in kaart te brengen. Morgen gaat de kustwacht daarmee verder. Uit voorzorg is de scheepvaart ten noorden van de Waddeneilanden gewaarschuwd voor de drijvende gevaartes. De Eemshaven is tot zonsopgang gesloten voor scheepvaartverkeer, meldt RTV Noord.

In de tot nog toe gevonden containers op Terschelling en Vlieland zitten auto-onderdelen, lampen, kinderkleding en speelgoed. Volgens de burgemeester van Vlieland ligt het eiland bezaaid met spullen.

Route van MSC Zoe

Op Terschelling en Vlieland zijn mensen massaal aan het jutten geslagen. Op de stranden liggen onder meer ingepakte meubels, speelgoed, auto-onderdelen, gloeilampen en stoeltjes. Verslaggever Matthijs Holtrop hoort van mensen op de eilanden dat jutters tot borsthoogte in de branding stonden om televisies uit containers te halen.

Ook nadat de zon was ondergegaan, werd er nog volop gezocht op het strand van Terschelling. Mensen leggen met touw lijnen vanaf hun auto tot de zee waarmee ze aangespoelde containers willen 'claimen'.

Mensen die aangespoelde spullen vinden op het strand, mogen die gewoon meenemen. Volgens de gemeente Terschelling hebben de goederen "door contact met het zeewater geen waarde meer''. Maar gesloten containers moeten dicht blijven.

Texel

Ook op Texel zijn spullen aangespoeld. In de buurt van de vuurtoren zou onder meer een stoel zijn gevonden.

Het opruimen kan nog dagen duren. Burgemeester Schokker: "Wij moeten voorkomen dat de spullen ook weer wegwaaien, want bijvoorbeeld de stadionstoelen zitten in plastic. Dat kan zomaar wegwaaien, de duinen in, en dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl