Kevin Spacey in 2016
NOS NieuwsAangepast

'Een psychopaat' of 'beter dan seizoen 6': de reacties op video Kevin Spacey

"Dit was beter dan heel seizoen 6 van House of Cards."
"Onschuldig tot het tegendeel bewezen is, maar dit was onverstandig."
"Deze kerel is totaal gestoord."

Het internet reageert verdeeld op de video die Kevin Spacey op Kerstavond onverwacht op YouTube zette.

De acteur zweeg ruim een jaar over aantijgingen van seksueel wangedrag tegen hem, maar nam nu het woord in de rol van Frank Underwood uit House of Cards. De video Let Me Be Frank werd gepubliceerd kort nadat bekend was gemaakt dat Spacey wordt aangeklaagd voor aanranding.

"Natuurlijk willen sommigen maar al te graag dat ik toegeef dat alles waar is en ik mijn verdiende loon kreeg", zegt de acteur, terwijl hij gekleed in een kerstschort zijn handen wast. "Maar jij en ik weten dat het niet zo simpel is, niet in de politiek en niet in het leven."

Bekijk het fragment hieronder:

'Natuurlijk willen sommigen dat ik toegeef'

De video werd in een paar uur tijd miljoenen keren bekeken op YouTube. Duizenden kijkers lieten reacties achter en beoordeelden de video, het merendeel van de kijkers koos voor een duimpje omhoog.

"House of Cards was klote zonder Kevin Spacey. Nu weten we weer wat we misten", zegt een fan. "Wat hebben we je gemist", beaamt een ander. "Kevin Spacey. Een van de beste acteurs van onze generatie", zegt een derde.

Filmjournalist Robbert Blokland vindt de video een opmerkelijke keuze van Spacey, maar snapt wel waar de positieve reacties vandaan komen. "Het blijft een goede acteur", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Je merkt dat fans blij zijn dat er weer nieuw materiaal is. Ook al is het door hem zelf gemaakt en heeft het niets met de serie te maken. Het is een genot om hem weer te horen praten en dat personage te zien waar we vijf jaar lang mee hebben meegeleefd."

Anderen zijn een stuk kritischer. Een persoon vindt dat Spacey eruitziet als een psychopaat. "Hij is gestoord als hij reageert op een aanklacht van seksueel misbruik alsof het een film is." Anderen verklaren de acteur in kleurrijke bewoordingen voor gek.

Verbijsterd

Daarnaast is er nog een groep die vooral verbijsterd is door de keuze van Spacey om op deze manier te reageren. "Het is een waanidee om te denken dat zo'n stunt gaat helpen." Een ander: "Het lijkt me averechts te werken als hij een karakter gebruikt dat bekendstaat om zijn misleiding en manipulatie." Weer een ander noemt het filmpje wanhopig.

Over een ding kunnen voor- en tegenstanders het eens zijn: "Je hebt wel lef om de reacties aan te laten staan."

Comeback

In de video lijkt Spacey aan te sturen op een comeback van Underwood, die uit House of Cards werd geschreven vanwege de beschuldigingen tegen de acteur. "Je hebt me toch nooit zien sterven? Mis je me niet?"

Netflix wil niet reageren op de video van Spacey. De Amerikaanse entertainmentsite Variety meldt op basis van "een bron dicht bij Netflix" dat het bedrijf niets te maken heeft met de video.

De hele video staat hier:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl