#MeToo

Heeft #MeToo geleid tot ander gedrag? Nee, zegt bijna helft Nederlanders

Ongeveer de helft van de Nederlanders geeft aan dat ze hun gedrag niet hebben aangepast door de #MeToo-discussie. Grapjes met een seksuele ondertoon worden nog steeds gemaakt (38 procent) en we leggen nog steeds even onze hand op iemands schouder tijdens een gesprek (50 procent). Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur.

Ook geeft bijna de helft van de Nederlanders aan anderen niet sneller aan te spreken op hun gedrag of taalgebruik. Dat geldt in grotere mate voor mannen dan voor vrouwen. En 45 procent zegt mannen en vrouwen in hun omgeving niet anders met elkaar te zien omgaan door de #MeToo-discussie.

Het is nu ruim een half jaar geleden dat #MeToo een vlucht nam. In Nederland leidde de beweging tot een verdubbeling van het aantal meldingen van seksueel geweld, en ook het aantal hulpvragen steeg. Ook kwamen er meer meldpunten en vertrouwenspersonen. Maar in ons gedrag is er dus weinig veranderd.

"#MeToo heeft te maken met patronen, dat verander je niet zomaar", zegt Ton Coenen, directeur van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. "Het raakt aan fundamentele problemen in de samenleving. Hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan, en dan met name hoe mannen met vrouwen omgaan."

Heeft de #MeToo-discussie onze omgangsvormen ten goede veranderd? 30 procent van de Nederlanders vindt van niet, 19 procent vindt van wel. Slechts 5 procent geeft aan dat er minder intimiderende opmerkingen worden gemaakt over kleding of uiterlijk, 33 procent ziet daar geen verandering in.

Doorgeslagen

Toch vindt bijna 6 op de 10 Nederlanders dat de discussie is doorgeslagen. Ze vinden dat #MeToo ervoor heeft gezorgd dat onschuldige opmerkingen in een kwaad daglicht komen te staan. Dat geldt wel in wat grotere mate voor mannen (64 procent) dan voor vrouwen (50 procent).

"Als mensen zien dat de discussie leidt tot de vraag of er nog geflirt mag worden, kan ik begrijpen dat mensen vinden dat het doorslaat. Maar dat is niet waar #MeToo voor ons over gaat", zegt Coenen. "Het gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Of dat wel of niet mag, daar hoef je niet lang over te praten."

Contact met collega's

In de stroom aan #MeToo-berichten kwamen ook regelmatig ongewenste incidenten op de werkvloer naar voren. Vrouwen die vertelden dat ze bij het kopieerapparaat bij hun billen werden gegrepen door collega's of werden lastiggevallen door hun baas. De machtsverhouding speelde vaak een rol.

Maar ook op de werkvloer blijkt er het afgelopen half jaar weinig te zijn veranderd. 60 procent van de werkende Nederlanders geeft aan het gedrag ten opzichte van collega's niet te hebben aangepast. Ook dit geldt in grotere mate voor mannen dan voor vrouwen, maar het verschil is erg klein.

Wel vindt 6 op de 10 werkende Nederlanders het een goed idee als elk bedrijf een vertrouwenspersoon aanstelt, waar werknemers terecht kunnen met klachten over seksuele intimidatie.

Volgens Coenen is er voor echte verandering meer actie nodig. "Dan gaat het om meer aandacht voor slachtoffers, maar ook om preventie. Daarbij is het belangrijk dat één partij daarin het voortouw neemt en ik kijk dan toch naar de landelijke politiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl