Robin Wright (Claire Underwood) is in het nieuwe seizoen president van Amerika
NOS Nieuws

House of Cards zonder Kevin Spacey 'is heel raar'

"En nu ik." Met die woorden van Claire Underwood, recht in de camera uitgesproken, eindigt seizoen vijf. Het zesde en tevens laatste seizoen van de populaire serie House of Cards staat vanaf vandaag op streamingdienst Netflix. En dat laatste seizoen wordt inderdaad het seizoen van Claire Underwood, gespeeld door Robin Wright.

Het zal voor de fans van de serie even wennen zijn, want Kevin Spacey, die de hoofdrol van Frank Underwood vertolkte, is niet te zien. Hij is uit de serie geschreven na beschuldigingen van seksuele intimidatie.

House of Cards zonder Spacey is "heel erg raar", zegt filmjournalist Robbert Blokland. Hij mocht voor de release al vijf afleveringen bekijken. "Vijf seizoenen lang hebben we met hem meegeleefd en Kevin Spacey wist die hufter Frank Underwood toch sympathiek te maken", zegt Blokland in het NOS Radio 1 Journaal.

Claire als president

Zonder te veel spoilers te geven: het nieuwe seizoen begint met Claire Underwood als president, want haar man Frank is plotseling overleden. "Hoe goed Wright ook is als actrice, zij weet de kar toch niet in haar eentje te trekken", vindt Blokland.

"Dat komt vooral door de balans tussen die twee: het ijskonijn Claire en de ironische Frank werkte perfect. En die balans binnen hun huwelijk was ook spannend. Nu moet je met haar gaan meeleven en dat werkt op de een of andere manier niet goed."

Volgens Blokland draait ook seizoen zes weer om het personage Frank Underwood, ook al is die dus niet te zien. "Zijn geest hangt nog steeds boven het verhaal. Alle verhaallijntjes die de afgelopen vijf seizoenen zijn uitgezet, moeten nog worden afgewerkt. Iedereen heeft het nog over wat Frank de afgelopen seizoenen gedaan heeft. Pas na vijf afleveringen kan Claire pas een beetje haar eigen gang gaan, alleen daarna hebben we nog maar drie afleveringen te gaan. En in die drie afleveringen moet er nog heel veel gebeuren."

Blokland verwijst onder meer naar de meest roemruchte moord uit de serie: die op journaliste Zoe Barnes. Zij werd in seizoen twee door Frank Underwood voor een aanstormende metro gegooid. "Als pers hebben we dus alleen nog maar de eerste vijf afleveringen gezien en ook die moord moet nog worden opgelost. Dus hoe ze de serie gaan afronden: ik weet het oprecht nog niet. Na vijf afleveringen ligt er nog zo ontzettend veel open."

MeToo

Toch is Blokland ook positief over het nieuwe seizoen. "Ze doen hun best om er iets nieuws van te maken. Claire is de eerste vrouwelijke president, dus er zitten allerlei verwijzingen naar MeToo in. Ze krijgt als vrouw heel veel tegenwerking van blanke mannen in Washington. Daardoor hebben ze dus wel iets aan actualiteit gewonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl