De opgepakte Canadese zakenman Michael Spavor, samen met oud-basketballer Dennis Rodman
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw Canadees opgepakt in China

In China is opnieuw een Canadees opgepakt. Zakenman Michael Spavor heeft volgens China activiteiten ondernomen die de staatsveiligheid in gevaar brengen. Eerder deze week werd zijn landgenoot Michael Kovrig voor dezelfde verdenking opgepakt in China.

Het is onduidelijk waar de twee Canadezen nu zijn. De arrestaties zijn mogelijk een vergelding voor de arrestatie van topvrouw Meng Wanzhou van het Chinese elektronicaconcern Huawei.

Michael Spavor houdt zich onder meer bezig met culturele uitwisselingsprogramma's met Noord-Korea. Hij heeft goed contact met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zegt correspondent Marieke de Vries. "Hij heeft zes maanden gewoond in Pyongyang om les te geven op scholen. Daarna is hij als een soort reisgids en contactpersoon tussen buitenlanders en Noord-Korea gaan werken."

Dennis Rodman

Spavor woont in China vlakbij de Noord-Koreaanse grens. In 2013 begeleidde hij oud-basketballer Dennis Rodman tijdens zijn bezoek aan Kim Jong-un.

Volgens Marieke de Vries is moeilijk te zeggen of de arrestaties van de Canadezen verband houden met elkaar. "Ze woonden niet in dezelfde stad en kenden elkaar waarschijnlijk niet. Maar ze worden wel van hetzelfde verdacht en dat in de week van de borgtochtzaak van Huawei-topvrouw Meng."

Spavor heeft nog contact opgenomen met het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken nadat hij door de Chinese politie was ondervraagd. De dinsdag gearresteerde Michael Kovrig krijgt mogelijk bezoek van Canadese ambassademedewerkers.

De zaak-Meng

China zegt dat beide beide Canadezen maandag zijn opgepakt en dat het gaat om twee losstaande zaken. Een woordvoerder gaat niet in op vragen over een verband met de arrestatie van de Huawei-topvrouw, vorige week zaterdag in Vancouver. Eerder noemde het land de arrestatie "schandalig" en eiste dat Meng onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Canada voor "zware gevolgen". Ook werden de ambassadeurs van Canada en de VS op het matje geroepen in Peking.

Borgtocht

Meng werd namelijk op verzoek van de VS aangehouden op het vliegveld van Vancouver, omdat ze verdacht wordt van fraude. Ze zou tegen Amerikaanse banken hebben gezegd dat haar bedrijf geen banden had met het bedrijf Skycom, dat handelde met Iraanse bedrijven.

Maar die banden waren er wel degelijk, aldus de aanklagers. Daarmee zou het handelsembargo tegen Iran zijn geschonden. Dinsdag werd Meng op borgtocht vrijgelaten. Ze mag haar huis in Vancouver niet verlaten, omdat het uitleveringsverzoek van de VS nog in behandeling is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl