NOS NieuwsAangepast

10 miljoen dollar borg voor Huawei-directeur, Trump bereid tot ingrijpen

De in Canada aangehouden Huawei-topvrouw Meng Wanzhou is op borgtocht vrijgelaten. De rechter stelde de borgsom vast op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7 miljoen in cash.

De financieel directeur van het Chinese elektronicabedrijf mag het huis niet uit tussen 23.00 uur en 06.00 uur. Ook moet ze een enkelband dragen. Als ze van huis gaat, moet ze altijd beveiligers bij zich hebben. De rechter bepaalde ook dat Meng haar paspoort en andere reisdocumenten bij de autoriteiten moet inleveren.

De Verenigde Staten hebben gevraagd om de uitlevering van Meng. Ze wordt daar verdacht van fraude, omdat Huawei via het bedrijf Skycom apparatuur aan Iran zou hebben verkocht. Dat zou in strijd zijn met de Amerikaanse sancties tegen dat land.

Trump bereid tot ingrijpen

President Trump is naar eigen zeggen bereid om in te grijpen in de rechtsgang. Tegen persbureau Reuters zei hij dat hij dat zou doen, als dat een handelsakkoord met China dichterbij brengt of als dat op een andere manier het Amerikaanse belang dient.

De zaak-Meng heeft geleid tot diplomatieke spanningen tussen China, de VS en Canada. China noemde de arrestatie van de topvrouw "schandalig" en het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Canada voor "zware gevolgen". De afgelopen dagen werden de ambassadeurs van Canada en de VS in Peking op het matje geroepen.

De rechtszaak tegen Meng gaat in februari verder.

Arrestatie in China

Gisteren werd in China de Canadese oud-diplomaat Michael Kovrig opgepakt. Er zijn speculaties dat die zaak te maken heeft met de arrestatie van Meng, maar Canada zei daar geen concrete aanwijzingen voor te hebben.

Vanmorgen was er over deze arrestatie een persconferentie in China. Daar werd niet echt duidelijk waarom Kovrig is opgepakt, zegt correspondent Marieke de Vries. "Het enige dat de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei, is dat de ngo waarvoor Kovrig nu werkt, niet volgens de wet geregistreerd staat in China. Iemand die voor de ngo werkt, overtreedt dan de wet."

"Maar veel mensen koppelen zijn arrestatie aan de zaak Meng", zegt De Vries. "Er wordt natuurlijk vermoed dat Kovrig een pion in een onderhandelingsspel is geworden, bedoeld om Meng vrij te krijgen. Maar daar ging de woordvoerder vanmorgen niet op in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl