De Canadese ambassade in Peking
NOS NieuwsAangepast

Canadese oud-diplomaat vast in China, mogelijk link met Huawei-zaak

In China is de Canadese oud-diplomaat Michael Kovrig opgepakt. De melden twee bronnen aan de Canadese publieke omroep CBC. Zijn werkgever laat weten op de hoogte te zijn van de berichtgeving. De organisatie poogt te achterhalen waar Kovrig zich bevindt en werkt aan een "snelle en veilige" vrijlating.

Ook de Canadese regering heeft gereageerd. Canada maakt zich zorgen over de detentie en heeft dat aan de Chinese autoriteiten overgebracht, zei een kabinetslid.

Kovrig werkt in China voor International Crisis Group, een non-gouvernementele organisatie die onderzoek doet naar conflicten. Het is niet duidelijk of de aanhouding van Kovrig te maken heeft met de arrestatie van topvrouw Meng Wanzhou van het Chinese elektronicabedrijf Huawei in Canada, anderhalve week geleden. Volgens de Canadese regering zijn daarvoor geen concrete aanwijzingen.

Ambassadeurs op matje

Meng werd op verzoek van de VS aangehouden op het vliegveld van Vancouver, omdat ze verdacht wordt van fraude. Ze zou tegen Amerikaanse banken hebben gezegd dat haar bedrijf geen banden had met het bedrijf Skycom, dat handelde met Iraanse bedrijven.

Maar die banden waren er wel degelijk, aldus de aanklagers. Daarmee zou het handelsembargo tegen Iran geschonden zijn.

China noemde de arrestatie "schandalig", wilde dat Meng onmiddellijk wordt vrijgelaten en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Canada voor "zware gevolgen".

Ook werden de ambassadeurs van Canada en de VS de afgelopen dagen op het matje geroepen in Peking.

Andere reactie dan normaal

Als de Canadese oud-diplomaat is gearresteerd vanwege de aanhouding van Meng, wijkt dat volgens correspondent Marieke de Vries af van de manier waarop China normaliter met dergelijke zaken omgaat.

"Meestal wordt er dan met diplomatieke druk achter de schermen gepoogd dingen voor elkaar te krijgen. Maar als zou blijken dat dit met Meng te maken heeft, laat dit zien hoe belangrijk Huawei en deze vrouw is voor China.

"China zou deze zaak ook makkelijk kunnen laten de-escaleren door te laten weten waar Michael Kovrig is en waar hij wordt van verdacht. Maar dat doet het land niet. Daarom wordt er ook volop gespeculeerd dat de twee zaken samenhangen."

Later vandaag wordt in Canada gekeken of Meng op borgtocht kan worden vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl