Meng Wanzhou op een foto uit 2014
NOS Nieuws

Canada arresteert topvrouw Huawei vanwege schending Iran-sancties

Canadese autoriteiten hebben de financieel directeur van telecomconcern Huawei gearresteerd. De Chinese topvrouw Meng Wanzhou werd zaterdag aangehouden in Vancouver. De Verenigde Staten hebben gevraagd om haar uitlevering: het bedrijf wordt daar verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Op verzoek van Meng worden er geen details naar buiten gebracht. Vrijdag bepaalt de rechter of zij op borgtocht mag worden vrijgelaten. Behalve financieel directeur is Meng ook vicevoorzitter van de raad van bestuur en dochter van oprichter Ren Zhengfei.

Huawei laat in een reactie weten niet bekend te zijn met enig foutief handelen door Meng en zegt zich te houden aan de sancties van de VS. De Chinese ambassade in Canada heeft de onmiddellijke vrijlating van Meng geëist.

Achterdocht in China

Huwawei is de tweede producent van smartphones ter wereld. Daarnaast is het een van de meest vooroplopende bedrijven op het gebied van de levering van 5G-technologie. "Daarmee kan je veel meer data versturen en kunnen ook meer apparaten met elkaar verbonden worden", zegt China-correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal.

Van Pinxteren denkt daarom dat er achterdocht in China zal zijn over de motieven om Wanzhou te arresteren. "Omdat Huawei dus zo goed is met die 5G-technologie, is er in Amerika bezwaar geuit tegen samenwerking met het Chinese bedrijf. De VS is bang dat er via die technologie een heleboel gevoelige gegevens naar China weg zou lekken."

"Bij veel gewone mensen in China zal het worden opgevat als: 'zie je wel, het is het zoveelste teken dat Amerika ons onze opkomst niet gunt. Amerika wil die concurrentie niet, Amerika wil zelf de baas blijven, en daarom verzinnen ze dit soort gekke dingen'."

Amerikaanse producten

Amerikaanse autoriteiten proberen Huawei al zeker twee jaar voor de rechter te krijgen. Het bedrijf wordt verdacht van het verschepen van Amerikaanse producten naar Iran en andere landen waarvoor de VS handelsbeperkingen heeft opgelegd.

Sinds vorige maand zijn alle handelsbeperkingen tegen Iran die met het nucleaire akkoord van 2015 nog werden opgeheven, weer van kracht.

In april meldde The Wall Street Journal dat de Amerikaanse justitie een onderzoek was gestart naar Huawei.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei toen dat China zich verzet tegen elke eenzijdige sanctie die een land op zijn eigen wetgeving baseert. De woordvoerder waarschuwde de VS geen acties te ondernemen die het vertrouwen van investeerders verder zouden ondermijnen.

Handelsconflict

Afgelopen zomer liep het handelsconflict tussen de VS en China hoog op. De landen bestookten elkaar met importheffingen. Vorige week spraken de landen af dat er voorlopig geen nieuwe importheffingen bijkomen.

China-correspondent Garrie van Pinxteren denkt dat de arrestatie van Wanzhou geen gunstige uitwerking heeft op de gesprekken die Amerika en China over de handelsoorlog voeren. "De beurzen zijn hier ook onderuit gegaan, dus het geeft aan dat het een belangrijke zaak is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl