VS en China eens over 'wapenstilstand' in handelsoorlog
Aan het slot van de G20-top in Buenos Aires hebben de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping 2,5 uur met elkaar getafeld. De uitkomst is dat beide landen voorlopig geen nieuwe invoerheffingen opleggen aan elkaar. Het geldt voor een periode van ten minste negentig dagen.
Daarmee zijn hogere importtarieven die de VS vanaf januari wilde laten ingaan voorlopig van de baan.
"China heeft voor elkaar gekregen dat de VS de importtarieven niet van 10 naar 25 procent verhoogt op 1 januari. Dat was ook de Chinese insteek voor aanvang van deze G20-top", zegt correspondent Marieke de Vries. In plaats daarvan wordt de komende negentig dagen verder onderhandeld.
Onrust op markten
De afgelopen maanden is het handelsoorlog tussen de VS en China hoog opgelopen. Het conflict tussen de twee grootste economieën van de wereld leidde tot onrust op de financiële markten. Volgens het Witte Huis heeft Xi Jinping allerlei toezeggingen gedaan om meer Amerikaanse producten te kopen. Het gaat dan om sectoren als landbouw, energie en om industriële producten.
China zou ook hebben toegezegd meer toezicht te gaan houden op het synthetische opiaat fentanyl, dat gebruikt wordt als pijnstiller maar toegepast als drugs ook verantwoordelijk is voor steeds meer doden in de VS. Het wordt veel illegaal in China geproduceerd.
Het algemene gevoel is toch: eerst zien, dan geloven.
De toezeggingen die Xi Jinping heeft gedaan, zijn volgens De Vries weinig spectaculair. Dat de Chinese president zich opstelt als de grote voorvechter van de vrijhandel en zegt zijn land verder open te stellen voor buitenlandse bedrijven en investeringen, blijft afwachten. "Dat belooft hij al twee jaar, maar daar is in de praktijk nog weinig van terechtgekomen. Het algemene gevoel is toch: eerst zien, dan geloven."
De belofte om extra landbouwproducten, zoals sojabonen, te kopen, is simpelweg een noodzaak voor China omdat het dat voedsel nodig heeft, zegt De Vries. Daarnaast is afgesproken dat China meer toezicht gaat houden op het synthetische opiaat fentanyl. "Maar op die illegale productie van die pijnstiller heeft de Chinese regering weinig grip. Bovendien was de aanpak daarvan al een prioriteit, dus verandert er weinig."
Nederlandse chips
Waar Xi Jinping de meeste invloed op heeft, is de deal rond de Nederlandse chipmaker NXP. Dat zou in handen komen van het Amerikaanse Qualcomm, maar de verkoop ging deze zomer niet door omdat de Chinese mededingingsautoriteit geen toestemming gaf.
"Dat is iets dat Xi Jinping makkelijk kan oplossen", zegt De Vries. "Hij hoeft slechts 'ja' te zeggen." De Chinese president heeft in het overleg met Trump toegezegd om in ieder geval nog eens naar een mogelijke overname te kijken.
Handelsoverschot China
De VS heeft onder Trump importtarieven opgelegd aan China op goederen die honderden miljarden dollars waard zijn. China heeft op zijn beurt ook tarieven aan de VS opgelegd op zo'n 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Trump had daarbovenop aangekondigd per 1 januari bepaalde invoerheffingen voor China te verhogen van 10 tot 25 procent. Het gesprek in Buenos Aires was bedoeld om ten minste die maatregel van tafel te krijgen en dat is dus gelukt.
Trump vindt het onverteerbaar dat China veel meer naar de VS exporteert dan andersom. Ook vindt hij dat Peking te veel handelsbarrières opwerpt voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Voorafgaand aan het gesprek in Buenos Aires zei Trump dat hij een geweldige relatie heeft met Xi Jinping en sprak hij zijn vertrouwen uit dat er iets goeds uit zou komen.
WTO-hervormingen en klimaat
In een slotverklaring van de G20 wordt opgeroepen tot hervorming van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Trump is van mening dat de WTO meer moet doen om de Chinezen te dwingen hun economie open te stellen. China werd in 2001 lid van de organisatie. Ook de Europese Unie is voor hervorming en wil conflicten tussen landen op een effectievere manier beslechten.
In de verklaring committeerden op de VS na alle landen zich aan de klimaatafspraken die in 2015 in Parijs zijn afgesproken. Washington heeft zich onder Trump teruggetrokken uit 'Parijs'.
Volgens Europese diplomaten werd een tekst over vluchtelingen en migratie om consensus te behouden uit de verklaring gehouden. Vooral voor Trump ligt dat terrein gevoelig, met duizenden migranten die tot ergernis van de president vanuit Centraal-Amerika op weg zijn naar de VS.