Xi Jinping en Donald Trump in Beijing
NOS Nieuws

G20: begraven Trump en Xi de strijdbijl of escaleert de handelsoorlog?

  • Marten Wiegman

    redacteur internationale economie

  • Marten Wiegman

    redacteur internationale economie

Geen zijdelingse ontmoeting, maar een diner samen op de G20-top die vandaag is begonnen in Argentinië. De Amerikaanse president Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping spreken elkaar morgen tijdens het eten en dat is uitgebreider dan eerder was gepland.

Of het diner de kansen vergroot op een oplossing van het handelsconflict tussen de VS en China, moet blijken. Vooralsnog zitten beide diep in de loopgraven en hebben ze over en weer invoertarieven afgekondigd met een totale handelswaarde van honderden miljoenen.

En dus kijkt de wereld morgenavond mee, want een mislukking van de ontmoeting tussen twee wereldleiders kan de wereldeconomie flink schaden.

Tot en met morgen zijn de regeringsleiders van de 20 grootste economieën bijeen in Buenos Aires. Officieel zal er alleen in bedekte termen over worden gesproken, maar het handelsconflict staat wel degelijk centraal.

Het Amerikaanse handelsbeleid heeft al merkbare effecten in alle uithoeken van de wereld. Zo blijkt uit berekeningen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat de handel tussen de G20-landen de afgelopen maanden stagneert. Daarom is er deze landen veel aan gelegen dat de zaak niet escaleert. Want als het diner van Trump en Xi niks oplevert, wil de Amerikaanse president per 1 januari de invoerheffingen van 10 naar 25 procent verhogen.

Trump en de Chinese president Xi

Trump wil dat China snel iets doet aan het handelsoverschot met de VS. China exporteert veel meer goederen naar de VS dan andersom. Vorig jaar was het handelsoverschot 375 miljard dollar. Trumps inzet is dat dit bedrag minimaal wordt gehalveerd.

Daarnaast beschuldigt hij China van oneerlijke handelspraktijken. Chinese bedrijven zouden met bijvoorbeeld subsidies worden voorgetrokken. Verder hebben Amerikaanse bedrijven beperkte toegang tot de Chinese markt en moeten ze hun technologische kennis delen als ze daar wel actief zijn.

China

De Chinese ambassadeur in de VS schuwt niet om grote woorden te gebruiken om de ernst van de situatie uit te drukken: "In de vorige eeuw hadden we twee wereldoorlogen en ertussenin de Grote Depressie (toen de internationale handel ook instortte, red.). Ik denk niet dat iemand op een herhaling van de geschiedenis zit te wachten. Mensen moeten zich verantwoordelijk gedragen".

China hoopt op een oplossing, maar wil tegelijkertijd niet tegemoetkomen aan eisen van president Trump om het handelsoverschot fors terug te dringen. Ondertussen begint het land wel de gevolgen van het handelsconflict te merken, de industriële productie daalt sneller dan verwacht.

Europa

Een slechte afloop van het diner van Trump met Xi hoeft niet per se negatief te zijn voor de EU. Volgens optimisten kan voortzetting van de handelsoorlog betekenen dat de Europese landen meer gaan handelen met China.

Misschien gaat China wel meer vliegtuigen van het Europese Airbus bestellen dan van het Amerikaanse Boeing, is de gedachte. Bovendien zitten China en de EU meer op een lijn over hoe internationale conflicten op te lossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl