De blokkade op de A7 bij Joure op 18 november vorig jaar
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Negentien 'blokkeerfriezen' in hoger beroep, onder wie boegbeeld Douwes

Negentien 'blokkeerfriezen' gaan in hoger beroep tegen hun veroordeling, onder wie boegbeeld Jenny Douwes. Dat hebben hun advocaten vandaag laten weten aan Omrop Fryslân.

34 personen werden twee weken geleden veroordeeld voor het blokkeren van de snelweg A7. Zij hielden daar anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen die op weg waren naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum.

De meesten 'blokkeerfriezen' kregen een taakstraf van 120 uur. Douwes kreeg de hoogste straf vanwege opruiing: een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

Tegen zwartepiet

De negentien die in hoger beroep gaan, zijn het niet eens met hun veroordeling. Voor Douwes geldt volgens haar advocaat Van der Goot dat zij van bijna alle feiten is vrijgesproken en alleen is veroordeeld voor opruiing. Hij benadrukt dat Douwes niet eens op de A7 aanwezig was. Dat zij desondanks de hoogste straf heeft gekregen van de rechtbank, noemt hij "moeilijk uit te leggen".

De overige vijftien hebben zich bij de uitspraak neergelegd. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen alle vonnissen. Het OM vindt dat er sprake was van het met geweld of bedreiging verhinderen van een betoging. De verdachten werden daar door de rechter van vrijgesproken.

Verder wil het OM dat Jenny Douwes alsnog wordt veroordeeld als medepleger van de blokkade van de A7, omdat ze voorafgaand aan die blokkade contact had met de actievoerders.

Advertentie via Ster.nl