Jenny Douwes wordt gezien als boegbeeld van de actie
NOS NieuwsAangepast

Inzamelingsactie voor 'blokkeerfriezen' snel opgelopen naar 130.000 euro

De inzamelingsactie die een hoger beroep mogelijk moet maken voor de veroordeelde Friese snelwegblokkeerders, heeft in anderhalve dag tijd meer dan 130.000 euro opgehaald. De actie werd gisteren gestart.

De donateurs zijn verontwaardigd over de hoogte van de straffen. "Wij hebben veel respect en waardering voor jullie. Veel succes in het hoger beroep. Asociaal hoge straffen uitgedeeld", zegt een donateur. Ook spreekt een deel van de donateurs steun uit aan de Zwarte Piet-traditie.

De groep die vorig jaar november de A7 blokkeerde, werd gisteren veroordeeld tot taakstraffen oplopend van 80 tot 200 uur. Ook kregen sommigen voorwaardelijke celstraffen.

De Friezen wilden met de actie anti-Zwarte Piet-demonstranten tegenhouden die een betoging hadden gepland bij de landelijke intocht in Dokkum. Volgens de rechtbank hadden de blokkeerders kunnen weten dat ze een gevaarlijke verkeerssituatie zouden creëren en dwarsboomden ze het recht om te demonstreren.

Opruiing

De groep zei na de uitspraak in hoger beroep te willen gaan. Initiatiefnemer van de protestactie Jenny Douwes, inzamelaar Robin van Prattenburg en andere demonstranten startten een inzamelingsactie om het hoger beroep mogelijk te maken. Douwes was zelf niet aanwezig bij de blokkade op de A7, maar werd wegens opruiing veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Met een eerdere doneeractie werd 43.000 euro opgehaald, waarmee de 33 blokkeerders en initiatiefnemer Douwes financieel werden ondersteund bij het proces. Volgens de groep is die pot nu leeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl