Jenny Douwes wordt gezien als boegbeeld van de actie
NOS Nieuws

Friese snelwegblokkeerders willen in hoger beroep

De Friezen die zijn veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen voor het blokkeren van de A7 bij de Sinterklaasintocht in Dokkum vorig jaar willen in hoger beroep gaan. Dat schrijven initiatiefnemer Jenny Douwes, de 33 andere demonstranten en inzamelaar Robin van Prattenburg op Facebook.

Ze willen via crowdfunding geld ophalen voor het financieren van het hoger beroep.

In een reactie op de site schrijven ze dat de uitspraak hun "behoorlijk zwaar" valt. "Echter, de vorige pot is leeg. Het zou fantastisch zijn, en wellicht noodzakelijk, om een groot bedrag op te halen zodat de advocaten hun cliënten zo goed mogelijk kunnen bijstaan en vertegenwoordigen."

Opruiing

De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde de 40-jarige Douwes uit Drachten vandaag tot 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Ze wordt gezien als het boegbeeld van de actie en is schuldig bevonden aan opruiing, omdat ze anderen heeft aangezet tot de snelwegblokkade.

Het grootste deel van de Friezen kreeg een taakstraf van 120 uur. Twee kregen een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke celstraf, omdat ze op de A6 bussen hebben afgesneden en gestopt. Een andere blokkeerder heeft een werkstraf van 80 uur gekregen. Die straf is lager omdat hij psychische klachten heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl