De blokkade op de A7 bij Joure op 18 november vorig jaar
NOS Nieuws

Vonnis in zaak Friese snelwegblokkade: wat een Facebookbericht teweegbracht

De rechter doet vandaag uitspraak tegen de Friezen die vorig jaar de snelweg A7 blokkeerden in een poging om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden.

Op de dag van de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum, op 18 november, sneden ze net voorbij knooppunt Joure in Friesland drie bussen met demonstranten af en zetten hun auto's ervoor stil.

Volgens het Openbaar Ministerie veroorzaakten de Friezen daarmee opzettelijk een file en brachten ze het verkeer in gevaar. De impasse duurde ongeveer drie kwartier totdat de automobilisten, sommigen zwaaiend met Friese vlaggen, luisterden naar de oproep van de politie om in te stappen en te vertrekken.

Een bericht op Facebook vormde drie dagen eerder de basis van hun actie. Hoe dat bericht uiteindelijk leidde tot de blokkade, zie je in de video hieronder:

Waarom we het nog steeds over dit Facebookbericht hebben

In de bussen zaten actievoerders die in Dokkum wilden demonstreren tegen Zwarte Piet. Door de actie op de snelweg kwamen ze daar niet meer aan. De burgemeester had vanwege de dreigende situatie de demonstratie alsnog verboden.

Vanaf 13.00 uur horen 34 Friezen of ze straf krijgen voor hun aandeel in de blokkade van de snelweg. Tegen verreweg de meesten zijn taakstraffen geëist. Tegen boegbeeld en initiatiefnemer Jenny Douwes is drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

In één geval eiste het OM een celstraf, van zes maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Dat was tegen iemand die al eerder werd veroordeeld vanwege brandstichting en het veroorzaken van een ontploffing in het kader van een oudejaarsstunt.

Emoties

De zaak roept veel emoties op. De anti-Zwarte Piet-demonstranten spraken tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak over een "omgekeerde wereld" omdat toegesnelde agenten volgens hen veel te amicaal omgingen met de Friezen die op de snelweg stonden.

Tegelijkertijd werd Douwes buiten de rechtszaal toegezongen door tientallen sympathisanten. Volgens het OM heeft zij, samen met de 33 anderen, het recht op demonstratie van de anti-Zwarte Piet-betogers aangetast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl