Voor de rechtbank zijn tientallen mensen verzameld
NOS NieuwsAangepast

OM eist voorwaardelijke celstraf tegen 'boegbeeld' A7-blokkade

Het Openbaar Ministerie eist overwegend taakstraffen tegen de verdachten die vorig jaar de A7 bij Joure blokkeerden om anti-Zwarte-Piet-demonstranten tegen te houden. Tegen Jenny Douwes, die wordt gezien als boegbeeld van de blokkeerders, zijn drie maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur taakstraf geëist. Volgens het OM riep zij op tot de blokkade.

De officier van justitie zei dat alle verdachten moeten worden veroordeeld, en dat een geldboete geen recht doet aan "aard, ernst en impact" van de feiten. In totaal staan er 34 verdachten terecht.

In één geval eiste het OM een celstraf, van zes maanden waarvan de helft voorwaardelijk. Dat was tegen iemand die al eerder werd veroordeeld vanwege brandstichting en het veroorzaken van een ontploffing in het kader van een oudejaarsstunt. Daarvoor kreeg hij een taakstraf.

In beweging

De blokkeerders wilden naar eigen zeggen voorkomen dat demonstranten tegen Zwarte Piet eind vorig jaar de Sinterklaasintocht in Dokkum zouden bereiken.

De officier van justitie herhaalde in het betoog veel informatie uit het feitenrelaas, zegt verslaggever Trudy van Rijswijk, die aanwezig was bij de zitting. Ook liep hij vooruit op twee zaken die de verdediging van de verdachten mogelijk nog ter sprake zouden brengen.

Ten eerste dat mensen die eerder op andere plaatsen wegen of de Erasmusbrug blokkeerden, niet werden vervolgd. "De grote gemene deler is weliswaar langzaam rijden, maar bij die eerdere voorvallen kon je wel in beweging blijven."

Niet hinderen

Het tweede ging over de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging. De verdachten zouden kunnen zeggen dat de blokkade ook een betoging was, zegt Van Rijswijk. "Dan gaat het OM tegenwerpen dat de Hoge Raad onlangs nog heeft uitgesproken dat als je betoogt, je andere mensen die ook betogen niet mag hinderen. Dat gebeurde hier wel."

Advocaat Tjalling van der Goot vindt dat het OM onzorgvuldig heeft gewerkt en vroeg om vrijspraak. Hij vindt dat er sprake is van willekeur, omdat volgens hem niet alle betrokkenen bij de snelwegblokkade worden vervolgd. Ook hoeft de andere initiator van het Facebookevenement dat tot de blokkade opriep niet voor de rechter te verschijnen. "Het OM moet uitleggen waarom het met twee maten meet", zei Van der Goot.

Voor de rechtbank in Leeuwarden zijn voorstanders van Zwarte Piet bij elkaar gekomen. Toen Douwes tijdens een schorsing naar buiten liep, werd er geapplaudisseerd en werd haar naam gescandeerd. Ook zongen de voorstanders het Friese volkslied. Er zijn ook tegenstanders van Zwarte Piet voor de rechtbank aanwezig die de discussie aangaan, maar er is geen sprake van onrust.

Ook de betogers zijn niet blij met de eisen van het OM:

Demonstranten zingen en juichen voor Jenny Douwes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl