NOS NieuwsAangepast

Proces Zwarte Piet-blokkade: 'geen gekke dingen gebeurd'

Bij de rechtbank in Leeuwarden is vanochtend de rechtszaak begonnen tegen 34 Zwarte Piet-activisten, die op 18 november vorig jaar de snelweg A7 bij Joure blokkeerden. Ze wilden voorkomen dat tegenstanders van Zwarte Piet konden demonstreren bij de landelijke intocht in Dokkum.

Kort na het begin van het proces, om 10.00 uur, moest de zitting worden onderbroken omdat een van de rechters onwel werd. Ruim een uur later werd het proces hervat. De rechter die onwel werd, is door een arts onderzocht en die oordeelde dat het verantwoord is dat hij vandaag verdergaat.

'Allemaal heel netjes'

De eerste verdachte vertelde dat hij nieuwsgierig was en niet precies wist wat er zou gaan gebeuren. Hij erkende wel dat hij wilde dat de tegenstanders van Zwarte Piet tegengehouden zouden worden.

Een tweede verdachte zei dat hij de betogers niet per se wilde tegenhouden maar alleen vertragen. Hij moest naar eigen zeggen stoppen op de snelweg omdat er voor hem werd geremd. "Stilstaan op de weg is nooit een goed idee." Hij had berichten gehoord dat ze "Sinterklaas wilden vermoorden".

'Zwarte Piet mag blauw zijn'

Een vrouwelijke verdachte was bij de politie in beeld gekomen omdat ze de A7 als omslagfoto op haar Facebook had staan. Volgens haar "ging het allemaal heel netjes en zijn er geen gekke dingen gebeurd". Ook zij verklaarde dat het doel was om de bussen met betogers te vertragen, niet om ze tegen te houden.

Veel van de verdachten stellen dat ze vooral wilden voorkomen dat een kinderfeest zou worden verpest. "Zwarte Piet mag blauw zijn voor me, dat maakt me niets uit", zei een van hen. Een ander vindt dat de tegenbetogers vroegen om een reactie: "Die mensen hebben 365 dagen per jaar om te demonstreren, en dan kiezen ze precies die dag uit."

Bij de rechtbank stonden vanochtend leden van de Zwarte Pieten Actiegroep:

'Deze helden hebben voorkomen dat een kinderfeest verpest werd'

De verdachten worden verdacht van het tegenhouden van het verkeer op een snelweg, wat volgens het OM een gevaarlijke situatie opleverde. Ook hebben ze zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het verhinderen van een demonstratie en daarmee de vrijheid van meningsuiting beperkt.

Een van de 34 verdachten staat ook terecht voor opruiing, vanwege het plaatsen van een Facebook-bericht waarin werd opgeroepen tot de blokkade.

Een deel van de verdachten reisde vanochtend gezamenlijk met een bus naar de rechtbank. Uit berichten op sociale media blijkt dat de sfeer in de bus jolig was.

Bij de rechtbank zelf stond een klein groepje met spandoeken waarop stond 'Zwarte Piet is zwart' en 'Samen sterk, handen af van Zwarte Piet'.

"We zijn hier niet om te demonstreren, maar om hen te steunen", zegt een vrouw, die vindt dat de 34 niet gestraft moeten worden voor de blokkade. "Als de politie een langzaamaanactie op de snelweg mag doen, mogen zij dat ook. Niet meten met twee maten."

'Helden'

Een man die naar de rechtbank is gekomen noemt de verdachten "helden die hebben voorkomen dat een kinderfeest is verpest". Hij vervolgt: "Het is niet de bedoeling dat wij ons steeds aanpassen aan iedereen. Het is niet aan de politiek of de gemeente om te bepalen of Zwarte Piet nou zwart is of een veegpiet is, het is aan het volk."

Tegelijkertijd erkent hij dat het blokkeren van een snelweg niet mag. "Het is aan de advocatuur om daar een weerwoord op te verzinnen."

De zaak dient nog de hele week. De komende dagen komen de verdachten in groepjes aan bod en later in de week mogen ook de benadeelden, de anti-Zwarte-Piet-activisten, gebruikmaken van hun spreekrecht.

In de onderstaande video van het Openbaar Ministerie wordt uitgelegd waarom de verdachten worden vervolgd:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl