Twee bussen van de actiegroep Stop Blackface werden tegengehouden op de A7 bij Joure
NOS Nieuws

Taakstraffen voor snelwegblokkeerders sinterklaasintocht

De groep die vorig jaar november de A7 blokkeerde is veroordeeld tot taakstraffen oplopend van 80 tot 200 uur. Ook kreeg een aantal een voorwaardelijke celstraf van de rechtbank in Leeuwarden.

De 40-jarige Jenny Douwes uit Drachten wordt gezien als het boegbeeld van de protestactie. Zij is schuldig bevonden aan opruiing, omdat ze de anderen heeft aangezet tot de snelwegblokkade. Ze is veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Bekijk hier de uitspraak van de rechter:

Hoogste straf voor boegbeeld blokkade Douwes

Het grootste deel van de Friezen kreeg een taakstraf van 120 uur opgelegd. Twee van hen kregen een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf omdat zij niet alleen de A7 hebben geblokkeerd, maar ook op de A6 bussen hebben afgesneden en gestopt. Eén blokkeerder kreeg 80 uur taakstraf. De straf is lager dan de rest vanwege zijn psychische klachten.

Volgens de rechtbank hadden de blokkeerders kunnen weten dat ze een gevaarlijke verkeerssituatie creëerden. Ze zijn niet toevallig in een blokkade terechtgekomen, maar wisten wat ze deden, aldus de rechter. De blokkade kan ook niet gezien worden als een betoging.

Geen vertrouwen

De Friezen blokkeerden op 18 november de snelweg om bussen met anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden die naar de landelijke intocht in Dokkum wilden gaan.

Vrijwel alle 33 deden dat naar eigen zeggen omdat ze er geen vertrouwen in hadden dat de politie de veiligheid tijdens de intocht kon garanderen. Ze baseerden zich op eerdere intochten waarbij veel politie op de been was, maar het toch niet goed ging. De rechtbank is niet meegegaan met dat betoog.

De rechtbank neemt het de blokkeerders kwalijk dat de anti-Piet-demonstranten niet konden demonstreren door de blokkade. "Het recht om te demonstreren is een grondrecht. Verdachten hebben het recht echter in eigen hand genomen", aldus de rechtbank.

Jenny Douwes noemt de uitspraak bizar hoog. Zij overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak, zei ze tegen De Telegraaf.

Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet is blij met de veroordelingen. "We hebben één keer per jaar de mogelijkheid om onze mening te laten horen, en we zijn blij dat de rechtbank dat ook zo ziet. Dit is een overwinning voor het demonstratierecht."

Een bericht op Facebook vormde de basis van hun actie. Hoe dat bericht uiteindelijk leidde tot de blokkade, zie je in de video hieronder:

Waarom we het nog steeds over dit Facebookbericht hebben

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl