Seye Herke Brinkman (links) ging in gesprek met Joyce Toscanini (derde van links)
NOS Nieuws

Is 'een beetje water bij de wijn' de oplossing in de Zwarte Pietdiscussie?

De Tweede Kamer zou moeten stemmen over de invulling van Zwarte Piet. Joyce Toscanini van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Seye Herke Brinkman, sympathisant van de snelwegblokkade van vorig jaar, zijn het daar in ieder geval over eens. "Er moet een beslissing komen", zegt Brinkman.

Toscanini en Brinkman gingen vanmiddag in gesprek in De Bus, een rubriek van het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio 1. Ze betreuren allebei de gang van zaken tijdens de verschillende sinterklaasintochten, afgelopen weekend. Op meerdere plekken waren ongeregeldheden en moest de politie ingrijpen.

"Ik word daar heel verdrietig van", vertelt Toscanini van KOZP. "Dat had ik ook in Leeuwarden. Er waren racistische leuzen en verwensingen. Verder werden er eieren, flesjes en lepeltjes gegooid." De politie greep in toen een groep die deels bestond uit supporters van voetbalclub Cambuur de confrontatie zocht met anti-Zwarte-Pietdemonstranten.

Brainstormen over 2019

Brinkman is tegen anti-Zwarte Pietdemonstraties tijdens de intocht. Maar de ongeregeldheden zoals afgelopen weekend keurt hij af. "We zitten wel met slappe burgemeesters en met een slappe politiek. Die zeggen altijd maar: jongens, gedraag jullie. Maar iedereen weet dat demonstreren tussen kinderen niet kan."

In navolging op een gesprek dat de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet vorige week al hadden, lijken deze twee hetzelfde te willen: een oplossing. "Ik heb al een vervolggesprek voorgesteld, om met z'n allen te kunnen brainstormen over 2019", zegt Joyce Toscanini. Ze hoopt dat iedereen "een beetje water bij de wijn" kan doen. "Zodat we iets hebben waar we ons allemaal bij kunnen neerleggen."

'Stop met demonstreren'

Brinkman kan zich daar in vinden, maar hij vindt dat Kick Out Zwarte Piet dan wel moet stoppen met demonstreren. "De roe is weg, de zak is weg, de rode lippen zijn weg en de oorbellen zijn weg. Het racistische karakter is al weg."

Luister hieronder het hele gesprek terug tussen Toscanini en Brinkman:

Premier Rutte reageerde vandaag op de ongeregeldheden. "Ik heb helemaal niets met Zwarte Piet-extremisten, ik ben noch voor noch tegen", zei hij onder meer. Aan die opmerking stoort Brinkman zich. "Hij moet mannentaal spreken. Rutte is ook opgevoed met Sinterklaas in Nederland. Dus hij moet gewoon zeggen: ik ben voor dat feest, alleen ik wil dat er nu spelregels komen."

De oplossing daarvoor ligt volgens Toscanini en Brinkman misschien dus in de Tweede Kamer. Brinkman: "Als Rutte mijn mening niet overneemt, best. Maar dan moet hij een standpunt innemen in de Tweede Kamer. Hoe gaan we Zwarte Piet invullen?" "Dat vind ik een goed idee", reageerde Toscanini. "Ik ben het met je eens. Gewoon stemmen in de Tweede Kamer."

Wij wilden niet op de vuist.

Joyce Toscanini

Toscanini had ook nog een boodschap aan de media, die volgens haar polariseren. "Daar bedoel ik mee dat ze betere berichten moeten maken", legt ze uit. Volgens Toscanini legden veel media de schuld van de onrust in Leeuwarden bij beide partijen. "Terwijl wij alleen muziek stonden te maken."

Volgens haar leidden de berichten tot verkeerde beeldvorming bij het publiek. "Een heleboel jongens kwamen op ons af rennen en die zijn aan de kant geknuppeld door de politie. Die kwamen op ons af. Wij wilden niet op de vuist."

Oplossingsgericht

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden was bij het gesprek in De Bus aanwezig. Hij is zeer positief over de discussie die vorige week is gevoerd. "Net als thuis op de bank, mag je ook ruzie maken. Maar op een gegeven moment moet je een keuze maken. En zo moet het hier ook."

Crone vindt dat iedereen mag meedoen aan deze discussie. "Maar ik ga niet bepalen wat de uitkomst moet zijn." Hij ziet de toekomst positief. "We gaan samen beslissen dat het volgend jaar een fantastisch feest wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl