Harde kern van PSV geeft een tegendemonstratie op de actie van Kick Out Zwarte Piet in Eindhoven
NOS NieuwsAangepast

Zes aanhoudingen rond Zwarte Piet-betoging Eindhoven, ook elders onrustig

Rond de intocht van Sinterklaas heeft de politie moeten ingrijpen in een aantal steden waar door actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werd geprotesteerd en ook tegendemonstranten kwamen opdagen. Zeker 19 mensen zijn opgepakt. Op andere plekken waar de anti-Zwarte-Pietbetogers demonstreerden verliep dat relatief rustig of kwam niemand opdagen.

In Eindhoven werden anti-Zwarte-Pietdemonstranten belaagd door een groep voetbalsupporters die gooiden met blikjes bier en eieren:

Demonstraties in het land met voetbalsupporters, eieren en arrestaties

De politie greep in met de wapenstok om de twee groepen van elkaar te scheiden, en hield zes mensen aan. De KOZP-demonstranten hielden zich volgens de politie aan de regels en werden voor hun eigen veiligheid naar een andere plek gebracht.

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen om de mensen op te sporen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten als openlijke geweldpleging en het roepen van discriminerende en racistische leuzen. Daarbij worden ook camerabeelden gebruikt.

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven vindt dat er een grens is overschreden. Hij spreekt van "zeer intimiderend gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans" en prijst de tegenpartij: "Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden".

Rotterdam

In Rotterdam werden de betogers van Kick Out Zwarte Piet bij de Erasmusbrug belaagd door pro-Pietdemonstranten. Die gooiden met eieren, vuurwerk en rookbommen naar de KOZP-betogers. De ME greep snel in. Drie mensen zijn gearresteerd, enkele mensen raakten lichtgewond. De anti-Zwarte-Pietdemonstranten werden door de politie weggeleid.

In Den Haag werd een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet afgelast. Toen de politie de anti-Zwarte-Pietdemonstranten naar het Centraal Station begeleidde, drongen pro-Pietbetogers zich op. De Mobiele Eenheid voorkwam met de wapenstok dat er een confrontatie tussen de twee groepen plaatsvond.

Ook op andere plekken waar werd gedemonstreerd hing een grimmige sfeer rond de intocht. Zo greep de Friese politie in op het Zaailand in Leeuwarden, waar een groep die deels bestond uit supporters van voetbalclub Cambuur de confrontatie zocht met anti-Zwarte-Pietdemonstranten. Twee mensen zijn opgepakt vanwege het dragen van kleding met beledigende teksten.

In Groningen hielden agenten de twee demonstrerende groepen voor en tegen Zwarte Piet uit elkaar. Daarbij is geen geweld gebruikt. Volgens de politie waren onder de pro-Pietdemonstranten ook hooligans. Een persoon werd opgepakt.

Hoorn

Ook in Hoorn was het onrustig. De politie heeft daar meerdere pro-Pietdemonstranten naar een steeg geleid om ze bij de anti-Zwarte-Pietdemonstratie weg te halen. De sfeer sloeg om toen steeds meer mensen bij het protestvak van de anti-Zwarte-Pietdemonstranten kwamen kijken. Uiteindelijk zijn twee mensen aangehouden.

In Gouda werd een man opgepakt die zich niet kon legitimeren. Hij bleek twee slagvoorwerpen en een bivakmuts bij zich te hebben.

De landelijke Sinterklaas-intocht op de Zaanse Schans verliep rustig. Volgens burgemeester Hamming van Zaanstad zijn vier mensen opgepakt, onder meer voor verstoring van de openbare orde. Op de intocht kwamen zo'n 30.000 mensen af. "Dat zijn er meer dan wij hadden verwacht", zegt Hamming. "Maar het was dan ook prachtig, zonnig weer."

Demonstratie verboden

In Zwolle stond ook een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet op het programma. De gemeente besloot die demonstratie te verbieden. In een brief schreef de burgemeester van Zwolle: "Ik heb actuele informatie ontvangen die zodanig is dat de gegeven voorschriften en beperkingen niet langer toereikend zijn voor een veilig verloop van de betoging."

In Leeuwarden dreef de politie twee groepen uiteen:

Grimmige sfeer in Leeuwarden

Eerder vanochtend hield de politie een bus van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij Alkmaar tegen. De bus was vanuit Amsterdam onderweg naar de intocht van Sinterklaas in Den Helder. De actiegroep had vanochtend juist gemeld dat de demonstratie was afgeblazen vanwege de dreiging van mensen die de wegen naar Den Helder zouden blokkeren. Dat bleek een schijnbeweging.

De bus werd aan de kant gezet omdat KOZP geen afspraken had gemaakt over de betoging. Toen de politie en de actiegroep het niet eens werden over een plek om te demonstreren, keerde de bus met betogers om.

In verschillende plaatsen in Nederland werden anti-Zwarte-Pietdemonstraties afgeblazen. In Apeldoorn ging een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet niet door, meldde de gemeente. Ook een demonstratie in Nijmegen ging niet door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl