Sinterklaas begeeft zich te paard naar de Zaanse Schans
NOS Nieuws

Sinterklaas in veel plaatsen feestelijk verwelkomd

Sinterklaas is weer in het land. De goedheiligman kwam met Pakjesboot 12 en zijn gevolg aan in Zaandijk, en van daaruit ging hij ook naar veel andere plaatsen in Nederland.

Op de landelijke intocht op de Zaanse Schans in Zaandijk kwamen 30.000 mensen af. Volgens burgemeester Hamming verliep het feest zonder noemenswaardige incidenten. "Het was prachtig, zonnig weer. En dat leidde tot een fantastische opkomst." In totaal werden zes mensen bij de landelijke intocht aangehouden.

Bekijk een compilatie van de intocht in Zaandam:

Dit was de intocht in Zaandam

Hamming zegt dat zijn gemeente "erop gebrand was" een veilig kinderfeest te houden. "Gecombineerd met vrijheid van meningsuiting. Ik denk dat we hebben laten zien dat dat heel goed te combineren is." De intocht ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo werden alle bezoekers gefouilleerd.

Die veiligheidsmaatregelen zeggen dat mensen nog meer met elkaar in gesprek moeten, zegt Hamming. "En ook dat we moeten nadenken over hoe we dit kinderfeest zo kunnen laten zijn dat het voor iedereen is. Dat is denk ik een dure verplichting die op iedereen en iedere ouder rust. Om te zorgen dat dit kinderfeest, dat veel te mooi is, niet kapot gemaakt wordt door de discussie."

Ook elders in het land was de intocht van Sinterklaas meestal feestelijk. In Harderwijk kreeg Sinterklaas een bijzonder welkom in de haven, zo is te zien op onderstaande beelden.

In Dokkum, waar vorig jaar voorafgaand aan de intocht pro-Zwarte-Pietbetogers werden tegengehouden op de A7, was de sfeer goed. Er waren geen demonstranten in de plaats en de intocht is daar rustig verlopen. En ook elders in het land verliep de aankomst van Sinterklaas in het algemeen heel gemoedelijk.

Regionale omroepen registreerden de intocht:

Sint in de regio

Ook op Curaçao was vandaag de intocht van de goedheiligman. Daar waren geen roetveegpieten bij, zoals in Nederland. Alle pieten van Sinterklaas waren zwart geschminkt. Er was één demonstrant die protesteerde tegen Zwarte Piet.

Niet overal verliep de intocht voor Sinterklaas even vlekkeloos. Volgens RTV Dordrecht kreeg een van de boten van Sinterklaas en zijn gevolg motorpech, waardoor een sleepboot moest worden ingezet om toch de kade te kunnen bereiken.

Ook in de plaatsen waar het her en der mis ging, zoals Eindhoven en Rotterdam, was het op de meeste plekken wél gezellig.

En voor sommige toeristen was de intocht van Sinterklaas een grote verrassing. Een groep Chinezen was op de Zaanse Schans om de molens te bekijken, maar trof daar plots een groep Zwarte Pieten aan. Vol enthousiasme gingen de toeristen met de Pieten op de foto.

Chinese toeristen op de foto met Zwarte Piet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl