NOS NieuwsAangepast

Rutte over intochten: 'Aso's verpesten het voor iedereen'

'Aso's verpesten het voor iedereen'

Premier Rutte heeft gereageerd op de ongeregeldheden rond Zwarte Piet-betogingen en sinterklaasintochten afgelopen weekeinde. "De aso's die zich afgelopen zaterdag hebben laten zien, verpesten het voor iedereen, zeker voor de kinderen", zei Rutte.

In verschillende steden verliep de sinterklaasintocht onrustig. Zo werden in Rotterdam betogers van Kick Out Zwarte Piet bij de Erasmusbrug belaagd door pro-Pietdemonstranten. Tientallen pro-Zwarte Pietbetogers werden opgepakt, de meesten in Tilburg.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep gisteren Rutte al op het geweld tijdens de sinterklaasintochten te veroordelen.

Rutte heeft geen goed woord over voor de onruststokers: "Als er kinderen bij zijn, moeten wij ons gedragen als volwassenen. Ik heb helemaal niets met Zwarte Piet-extremisten, ik ben noch voor noch tegen. De discussie kun je voeren in praatprogramma's, maar toch niet waar de kinderen bij zijn, come on. Dit is een kinderfeest. Doe het even rustig en doe het op een andere plek".

Toch niet waar de kinderen bij zijn, come on. Doe even rustig

Mark Rutte, Minister President

In Eindhoven werden anti-Zwarte-Pietdemonstranten belaagd door een groep voetbalhooligans die gooiden met blikjes bier en eieren. In Den Haag werd een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet afgelast. Toen de politie de anti-Zwarte-Pietdemonstranten naar het Centraal Station begeleidde, drongen pro-Pietbetogers zich op. "Die hooligans die daar klaar stonden, dat is natuurlijk puur asogedrag", aldus Rutte.

Ook in Leeuwarden hing een grimmige sfeer rond de intocht. Zo greep de Friese politie in op het Zaailand, waar een groep die deels bestond uit supporters van voetbalclub Cambuur de confrontatie zocht met anti-Zwarte-Pietdemonstranten.

In Amsterdam en Utrecht waren geen noemenswaardige incidenten tijdens de intocht.

'Steun voor verandering zwarte piet'

Op de vraag of de ongeregeldheden bewijzen dat er meer politieke sturing nodig is, zei Rutte: "Dat is niet waar. Het gaat wel goed. Je ziet toch dat zwarte piet langzaam verandert, dat de steun in Nederland voor die verandering toeneemt. Er is dus een verandering in maatschappelijke opvattingen daarover, dus dat gaat goed".

GroenLinks-leider Klaver vindt dat premier Rutte het geweld zou moeten veroordelen. "Als er twee vechten, hebben twee schuld. Maar in dit geval heeft afgelopen weekend één groep geweld gebruikt en dat moet je benoemen."

Klaver denkt dat wat er tijdens de sinterklaasintochten gebeurde, al lang niet meer gaat over de kleur van Piet. "Het waren gewoon racistische uitingen van mensen die met geweld geweldloze demonstranten te lijf gingen. Dat kan niet in Nederland."

'Misselijkmakend racisme'

Ook Ruttes coalitiegenoot Gert-Jan Segers van de ChristenUnie veroordeelt het geweld. Hij schrijft op Facebook dat "het kinderfeest uit de hand is gelopen". Hij veroordeelt daarbij het gedrag van de pro-Zwarte Piet-demonstranten. "De wanstaltigheden kwamen van één kant en ontaardden geregeld in misselijkmakend racisme."

Omdat de pietendiscussie inmiddels "groter is dan een meningsverschil over de huidskleur van Piet", vindt Segers "het hoog tijd om kleur te bekennen". Waar Rutte de verandering van Zwarte Piet bij de maatschappij laat, roept Segers op actief de 'roetveegpiet' te omarmen. Zwarte Piet geeft volgens hem bij te veel mensen "het gevoel dat ze er toch niet helemaal bij horen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl