NOS NieuwsAangepast

Tientallen pro-Zwarte Pietdemonstranten aangehouden in Tilburg

De politie heeft bij de intocht van Sinterklaas in Tilburg 44 pro-Zwarte Pietdemonstranten opgepakt en met een bus naar het politiebureau gebracht.

De groep stond op korte afstand van actievoerders die op een plein achter het centraal station demonstreren tegen het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet. De tientallen betogers zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Ze wilden de confrontatie aangaan, zegt de politie.

Onder de arrestanten waren twee tieners van 13 en 15 jaar. Zij zijn inmiddels vrijgelaten. De rest van de groep zit nog vast. Op andere plekken in de stad zijn nog eens vier mensen opgepakt.

Iedereen werd gefouilleerd door de politie

'Niet-zichtbare plek'

De anti-Zwarte Pietdemonstranten waren overigens niet blij met de plek die ze toegewezen hadden gekregen van de gemeente. Ze stopten hun protestactie voortijdig, omdat ze naar eigen zeggen op een niet-zichtbare plek stonden, ver van de intocht van Sinterklaas.

Ze schreeuwden leuzen en hielden borden omhoog, zag een verslaggever van Omroep Brabant.

Er was veel politie in de Brabantse stad om het kinderfeest in goede banen te leiden. Gisteren waren actievoerders in andere steden ook ontevreden over de plek waar zij mochten staan.

Bekijk hieronder hoe demonstranten werden aangehouden in Tilburg:

Agenten pakken tientallen pro-Zwarte Pietdemonstranten op in Tilburg

In Amsterdam en Utrecht waren geen noemenswaardige incidenten tijdens de intocht van de goedheiligman. In Utrecht werden twee mensen opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl