Lewis Hamilton viert met zijn team zijn zege bij de GP van Brazilië AFP

Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft zijn vraagtekens gezet bij de komst van nieuwe grand prixs op de racekalender in landen met weinig racehistorie.

De Brit, die onlangs zijn vijfde wereldtitel binnenhaalde, reageert in gesprek met de BBC op de recente toevoeging van de Grand Prix van Vietnam. Die wordt in 2020 voor het eerst verreden in Hanoi, op een stratencircuit.

Vietnam is na Bahrein, China, Turkije, Singapore, Abu Dhabi, Zuid-Korea, India, Rusland en Azerbeidzjan het volgende land met nauwelijks racehistorie waar de Formule 1 vaste voet aan de grond probeert te krijgen. De races in Turkije, Zuid-Korea en India zijn inmiddels ook weer van de kalender verdwenen.

"Hoe belangrijk is het dat we naar nieuwe landen gaan?", vraagt Hamilton zich af. "Ik ben weleens in Vietnam geweest en het is er prachtig. Maar ik ben ook in India geweest voor een race en dat was vreemd, omdat daar veel armoede is, terwijl er ook in de 'middle of nowhere' een prachtig circuit ligt."

'Geen publiek in Turkije'

"We hebben ook een grand prix in Turkije gehad", gaat Hamilton verder. "Mooi circuit, mooi weekend, maar er was nagenoeg geen publiek."

Sebastian Vettel is de laatste winnaar van de GP van Turkije in 2011 EPA

Een grand prix in Nederland, waarvoor de plannen volop in ontwikkeling zijn, zou volgens de zienswijze van Hamilton een betere optie zijn. "Het is denk ik goed om naar plekken te gaan waar veel mensen wonen, maar niet zozeer naar landen waar ze weinig van Formule 1 afweten."

Meerdere races in een land

De 33-jarige coureur pleit in het verlengde daarvan voor meerdere grand prixs in hetzelfde land. "We hebben een racehistorie in Engeland, Duitsland, Italië en ook in de Verenigde Staten begint het te komen", aldus Hamilton.

"Maar daar heb je slechts één evenement per jaar. Als ik het voor het zeggen had, zou ik daar meerdere races per seizoen organiseren." Als voorbeeld noemt de wereldkampioen de GP in Duitsland op het circuit van Hockenheim. Daarnaast zou hij best wat voelen voor een tweede Duitse race in Berlijn.

Als het gaat om de racehistorie heeft Nederland veel te bieden. Zo was de Grand Prix van Zandvoort tussen 1948 en 1985 een vast onderdeel op de Formule 1-kalender. Daarnaast is de TT van Assen al decennialang een iconische locatie in de motorsport.

Twee weken geleden kwam naar buiten dat Zandvoort gegadigde zou zijn om opnieuw Formule 1-races te organiseren. Maar ook Assen zou nog steeds in de race zijn om de Formule 1 te ontvangen.

STER reclame