Bamenda, de stad in Kameroen waar de ontvoering bij de school plaatsvond
NOS NieuwsAangepast

Ontvoerde scholieren vrijgelaten in Kameroen

De 78 scholieren die maandag in Kameroen werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. De gijzelnemers houden nog twee leraren vast.

"De kinderen zijn vrijgelaten na bemiddeling door de presbyteriaanse kerk", vertelt correspondent Koert Lindijer. "De school waar ze zijn gekidnapt, is een christelijke school." In totaal zijn er 79 leerlingen ontvoerd. Een van hen wist zelf te ontsnappen, meldt persbureau Reuters.

Het is nog onduidelijk welke groepering de scholieren heeft ontvoerd. "Er gaan zelfs geruchten dat het de overheid is", zegt Lindijer. "Maar men gaat er nog steeds van uit dat het rebellen zijn die meer autonomie willen voor het Engelssprekende gedeelte van Kameroen." Op de schoolwebsite staat dat er zo'n 700 leerlingen op de school zitten, in de leeftijd van 10 tot 19 jaar.

Onafhankelijk

De school staat in de stad Bamenda, in het westen van Kameroen. In dit gebied zijn er geregeld conflicten tussen de Engelstalige separatisten en de Franstalige overheid.

De Engelstalige Kameroeners voelen zich niet gelijk aan hun Franstalige landgenoten. In 2016 protesteerden zij tegen de regering en eisten meer autonomie. De overheid sloeg de protesten met geweld neer. Sindsdien groeit het verzet, en willen de Engelstalige separatisten een eigen staat stichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl