NOS Nieuws

Wekdienst 6/11: belangrijke verkiezingen in de VS en Witte Helmen naar Den Haag

Goedemorgen! Vandaag komen de Syrische Witte Helmen naar Den Haag en zijn er belangrijke tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten.

Het wordt heerlijk weer. De dag begint grijs maar later op de dag volgt er meer zon. Met temperaturen van 16 tot lokaal 20 graden is het zeer zacht voor de tijd van het jaar.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een delegatie van de Syrische Witte Helmen bezoekt Den Haag. Ze vragen om aandacht voor de situatie in de stad Idlib. Vanaf het begin van de oorlog in Syrië halen de Witte Helmen mensen onder het puin vandaan.
  • In de Verenigde Staten zijn belangrijke verkiezingen. Behoudt de Republikeinse partij de meerderheid in het Congres? Dat wordt duidelijk tijdens de tussentijdse verkiezingen. We volgen de uitslagen vannacht in een liveblog.
  • Vanavond speelt PSV tegen Tottenham Hotspur in de Champions League. De wedstrijd begint om 21.00 uur, ook dat is te volgen in een liveblog op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

Er komen steeds minder leerlingen en ouders wegens spijbelen voor de rechter, blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd. Taakstraffen en boetes bij schoolverzuim blijken namelijk lang niet altijd zinvol te zijn.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben jongeren die van school wegblijven vaak verschillende problemen op school en thuis. Spijbelen is daar alleen maar een uiting van. Justitie en de leerplichtambtenaren hebben daarom afgesproken eerst zorg te verlenen. Pas als ze helemaal niet meer teruggaan naar school, worden spijbelaars nog gestraft.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De IJsselmeerziekenhuizen zijn anderhalf jaar lang kankermedicijnen in Duitsland blijven kopen, terwijl die niet vergoed werden door zorgverzekeraars. Die handelwijze heeft het ziekenhuis miljoenen gekost, schrijft onderzoekscollectief Follow the Money, en heeft er mogelijk voor gezorgd dat het ziekenhuis failliet ging.
  • De Autoriteit Consument en Markt start vandaag een campagne om consumenten te waarschuwen voor nepwinkels op sociale media. De ACM kreeg honderden klachten binnen van consumenten die opgelicht waren. Vorig jaar bedroeg de schade voor consumenten bijna 5 miljoen euro.
  • Als de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen wordt afgeblazen, kost dat zeker 37,5 miljoen euro. Dat heeft staatssecretaris Visser van Defensie gezegd tegen Kamerleden. Ze herhaalde ook de boodschap dat Doorn "een gepasseerd station" is.

En dan nog even dit:

Het Rode Kruis vindt dat het afgelopen moet zijn met het filmen van gewonden na een ongeluk. De hulporganisatie stelt dat 90 procent van de Nederlanders het onacceptabel vindt en begint vandaag een campagne op sociale media.

Afgelopen zaterdag kregen 45 automobilisten een boete toen ze een ongeluk op de A58 filmden en fotografeerden en eerder die week filmden omstanders door een ruit van een restaurant hoe een man gereanimeerd werd.

In plaats van een ongeluk te filmen kun je beter 112 bellen en eerste hulp verlenen, zegt het Rode Kruis. Want juist in de eerste minuten na een ongeluk is dat van levensbelang.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl