NOS Nieuws

Verbod Stints op openbare weg blijft gehandhaafd

Het verbod op Stints op de openbare weg blijft van kracht. De rechtbank in Utrecht heeft minister Van Nieuwenhuizen in het gelijk gesteld in een kort geding dat tegen haar was aangespannen. De minister verbood de elektrische bakfietsen begin vorige maand, nog voordat het onderzoek naar het ongeval in Oss was afgerond.

Het kort geding tegen Van Nieuwenhuizen was aangespannen door kinderopvang Het Kinderstraatje uit Almere. De eenmanszaak is van mening dat er door de minister geen rekening is gehouden met de gebruikers van de voertuigen.

Volgens de rechter heeft de minister juist gehandeld, en is het van belang dat er eerst goed onderzoek wordt gedaan naar de veiligheid van de Stint:

Rechter geeft minister gelijk in schorsen van Stint

Van Nieuwenhuizen besloot de Stint voorlopig te verbieden, nadat uit eerste voorlopige onderzoeksresultaten naar aanleiding van het ongeluk in Oss twijfels naar voren waren gekomen over de technische constructie van de Stint. Bij het ongeluk op 20 september kwamen vier kinderen om en raakten een kind en een volwassene zwaargewond.

'Zorgvuldig besluit'

"De stelling dat het besluit van de minister in paniek is genomen, is onjuist", aldus de rechtbank. "De minister heeft toegelicht dat het besluit is genomen met het oog op de verkeersveiligheid en dat dit belang alle andere belangen aan de kant zet. Een niet-onredelijk besluit."

De rechtbank wijst erop dat de eerste bevindingen van het onderzoek en meldingen over incidenten eenzelfde beeld geven over problemen met de snelheid en de rem van het voertuig.

Het besluit om de Stints van de weg te halen heeft grote gevolgen voor kinderdagverblijven. De fabrikant van de Stint, Stint Urban Mobility, vroeg maandag het faillissement aan.

De Brancheorganisatie Kinderopvang, ook tegen het verbod, zegt het besluit van de rechtbank te begrijpen, maar heeft "grote moeite" met het lange wachten op de onderzoeksresultaten van het ministerie.

Eerder deze week schreef de organisatie samen met andere partijen een brandbrief aan het ministerie waarin werd opgeroepen een verbeterde versie van de Stint zo snel mogelijk op de openbare weg toe te laten.

'Geen compromissen'

"Ik begrijp dat dit vervelend is voor veel gebruikers van de Stint, maar voor mij staat de veiligheid echt voorop", reageert minister Van Nieuwenhuizen op de uitspraak. "We sluiten geen compromissen als het gaat om veiligheid."

De minister zegt zo snel mogelijk duidelijkheid te willen bieden over of en hoe de Stint weer veilig te weg op kan. "Daar hebben we de uitkomsten van het nu lopende onderzoek van TNO voor nodig. Totdat die uitkomsten bekend zijn, neem ik dan ook geen besluit." De uitkomsten worden rond de jaarwisseling verwacht, aldus Van Nieuwenhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl