NOS NieuwsAangepast

Kinderdagverblijf sleept minister voor de rechter vanwege Stint-verbod

Kinderdagverblijf Het Kinderstraatje in Almere heeft vanwege het verbod op de Stint een kort geding aangespannen tegen minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Volgens de jurist van het kinderdagverblijf houdt de minister geen rekening met de belangen van gebruikers van de elektrische bakfietsen.

Minister Van Nieuwenhuizen besloot maandag naar aanleiding van het dodelijke ongeluk met een Stint in Oss dat de elektrische bakfietsen voorlopig niet meer op de openbare weg mogen. Jurist Werner van Bentem zegt dat het verbod kinderdagverblijven geld kost omdat ze vervangend vervoer moeten regelen.

Eerder vandaag meldde RTL Nieuws dat de fabrikant van de Stint naar de rechter stapt vanwege het verbod. Het bedrijf Stint Urban Mobility zegt tegen de NOS dat de berichtgeving niet klopt. De fabrikant wil eerst in overleg met het ministerie en zal zich daarna beraden op eventuele juridische stappen.

Twijfels over constructie

Het verbod op de elektrische bakfietsen van minister Van Nieuwenhuizen volgde op de eerste resultaten van het onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar het ongeluk in Oss. Vier kinderen kwamen om toen een Stint in botsing kwam met een trein. Een kind en een begeleidster raakten zwaargewond.

Uit het onderzoek kwamen twijfels naar voren over de technische constructie van de Stint. Volgens de ILT kan een van de stroomkabels loslaten door oververhitting of als de zogeheten gasveer afbreekt. Omdat de handrem niet krachtig genoeg is, is het in die gevallen onmogelijk om op tijd te remmen.

Jurist Van Bentem vindt dat eerst meer onderzoek moet worden gedaan naar de technische mankementen. Als blijkt dat bij alle Stints productiefouten zijn gemaakt, moet de fabrikant aansprakelijk worden gesteld, zegt hij. Wanneer het kort geding bij de voorzieningenrechter dient, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl