Lachende Ajacieden kennen geen enkele moeite met Go Ahead ANP

Ajax heeft zich moeiteloos gekwalificeerd voor de achtste finales van de KNVB-beker. De Amsterdammers zetten Go Ahead Eagles in de Johan Cruijff Arena met 3-0 aan de kant en trappen niet in dezelfde val als PSV, dat zich dinsdag lelijk verkeek op RKC Waalwijk.

Trainer Erik ten Hag, die in het seizoen 2012/2013 bij Go Ahead zijn eerste stappen als hoofdtrainer zette en met de club promoveerde naar de eredivisie, benutte het bekerduel om veel van zijn gebruikelijke basisspelers rust te gunnen.

Van de elf spelers die zondag aan de aftrap waren verschenen tegen Feyenoord begonnen alleen Daley Blind, Donny van de Beek en Lasse Schöne aan de wedstrijd tegen de koploper van de eerste divisie.

Agressief Ajax

De vernieuwde samenstelling leidde echter tot geen enkel probleem bij Ajax, dat vanaf het eerste fluitsignaal agressief op zoek ging naar de openingstreffer. Vaclav Cerny, die zijn eerste minuten in het eerste maakte na zwaar en langdurig blessureleed, liet zich van zijn beste kant zien met een goede actie in de eerste minuut.

Ten Hag: 'We moeten spelers niet overbelasten'

Ajacied Zakaria Labyad schiet de thuisploeg op 2-0 ANP

De toon voor een simpele avond voor Ajax was gezet. Luttele minuten later zag Zakaria Labyad, die voor het eerst dit seizoen in de basis mocht beginnen, zijn bekeken schot gepareerd worden door Go Ahead-doelman Hobie Verhulst.

Ajax was oppermachtig en joeg de club uit Deventer constant af. De openingstreffer, na een halfuur spelen, hing dan ook in de lucht. Labyad stuurde na een snelle uitbraak David Neres weg. De Braziliaan kapte vervolgens Jeroen Veldmate uit en knalde de bal tegen de touwen.

Eenrichtingsverkeer

Drie minuten later verdubbelde Labyad zelf de score. Hij schoot na een mooi boogballetje van Klaas-Jan Huntelaar over de defensie met zijn linker raak door de benen van Verhulst.

Na rust was het opnieuw eenrichtingsverkeer. Go Ahead, dat nog nooit won in Amsterdam, verdedigde met man en macht, maar kon niet voorkomen dat Huntelaar de 3-0 maakte na een voorzet vanaf rechts van Rasmus Kristensen.

Het enige speldenprikje van Go Ahead was van een schot van Julian Lelieveld, twintig minuten voor tijd. Labyad, Neres (fraaie actie door de benen) en Kristensen (vlammend schot) waren nog dichtbij de 4-0.

David Neres zet Ajax op 1-0 tegen Go Ahead Pro Shots

STER reclame