Legervoertuigen bij een kazerne
NOS Nieuws

GroenLinks wil dat Defensie onder verscherpt toezicht komt

GroenLinks wil dat het ministerie van Defensie onder verscherpt toezicht komt te staan van de Tweede Kamer. Kamerlid Diks dient een voorstel in omdat Defensie "na een jaar van veiligheidsincidenten, slechte zorg voor het personeel en geklungel in de bedrijfsvoering niet in staat is om de problemen op te lossen".

Minister Bijleveld wil het debat met de Tweede Kamer vanavond afwachten, maar zegt het jammer te vinden als er tijd verloren zou gaan aan rapportages. Ze wil dat er juist gewerkt wordt aan de uitvoering van het kabinetsbeleid.

Never a dull moment

"Never a dull moment bij Defensie, maar we komen ook van heel ver. Het is belangrijk dat mensen dat realiseren", zei Bijleveld in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Ze onderstreept dat dit kabinet weer investeert, nadat er bijna 25 jaar door iedereen werd bezuinigd op Defensie.

"Wat je in 25 jaar afbreekt, kan je niet in een jaar weer opbouwen. Wij proberen dat heel transparant te doen en dus te melden wat er mis is en dan zie je dat er veel moet gebeuren."

De vakbond voor burger- en militair defensiepersoneel (VBM) vindt dat er al genoeg toezicht is en dat het GroenLinks-Kamerlid zich beter op een andere manier in kan zetten voor de militairen.

Diks wil dat de Tweede Kamer staatssecretaris Visser gaat helpen orde op zaken te stellen. "Onder elke tegel die afgelopen jaar bij Defensie is omgekeerd, is een incident of schandaal gevonden. Ratten in de kantines, helmen van karton, gasmaskers met kankerverwekkend chroom-6, onbewoonbaar verklaarde barakken, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het ergste is dat in de bedrijfsvoering van Defensie niets is veranderd waaruit blijkt dat dit geklungel snel tot het verleden zal behoren."

Isabelle Diks van GroenLinks in de Tweede Kamer (archief)

Diks wil dat de Kamer daarom vaker wordt geïnformeerd en meer inzicht krijgt in de maatregelen en financiën, omdat dat "noodzakelijk is voor het waarborgen van de veiligheid van onze mannen en vrouwen in uniform". Bovendien is het volgens haar nodig om de hele organisatie te verbeteren.

Daar denkt vakbond VBM anders over, zegt voorzitter Jean Debie in het NOS Radio 1 Journaal. "Wat mij betreft is er genoeg toezicht. Van het ministerie van Financiën, de Algemene Rekenkamer, de Inspectie Militaire Gezondheidszorg en de nieuw opgerichte Inspectie Veiligheid Defensie."

Vertragingen

"Opeenvolgende kabinetten met instemming van de Tweede Kamer zijn verantwoordelijk voor de problemen bij Defensie. Ik zou tegen mevrouw Diks zeggen: u heeft het budgetrecht, maak daar gebruik van."

Wat Defensie volgens Debie nu nodig heeft, is een infrastructuurplan. "Ze zou eigenlijk mevrouw Ollongren moeten vragen om capaciteit bij het Rijksvastgoedbedrijf. En qua kleding: voor de aanschaf van militair materieel zou een uitzondering op de Europese aanbestedingsregels moeten komen, want die vertragen enorm."

Defensie krijgt er in deze kabinetsperiode 1,2 miljard bij, volgens Debie onvoldoende. "Dat is bedoeld voor de vervanging en verbetering van heel veel oud materieel."

Koudweerpakketten

In de hele Tweede Kamer groeit de ergernis over de problemen bij Defensie. Vorige maand vielen zowel de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 als de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA en SGP over Visser heen, toen ze besloot dat een groep van zo'n duizend militairen zelf extra winterkleding moest kopen voor een oefening in Noorwegen. Uiteindelijk gebeurde dat trouwens niet: Defensie regelde de 'koudweerpakketten' toch zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl