NOS Nieuws

In de rij om Sulawesi te verlaten: 'Ik ben bang voor naschokken'

"Ik ben bang voor naschokken", zegt een man bij het vliegveld van de stad Palu op Sulawesi tegen correspondent Michel Maas. De man staat in de lange rij van inwoners die hopen het rampgebied zo snel mogelijk te verlaten. "Er zijn voortdurend aardbevingen, dan kies ik voor mijn eigen veiligheid." Hij hoopt dat er snel een plekje vrij is in een van de vliegtuigen.

Ook voor een tankstation staat een stoet mensen. Te wachten tot er eindelijk benzine is, zodat ze verderop kunnen zoeken naar voedsel of water. Zo'n 200.000 mensen hebben volgens de Verenigde Naties dringend hulp nodig.

Michel Maas kwam gisteren aan op Sulawesi, dat vrijdag werd getroffen door een aardbeving en een tsunami. Dit is zijn tweede reportage:

'We zijn allemaal mensen en moeten eten'

Zeker 1400 mensen kwamen om het leven door het natuurgeweld van vrijdag. Er is nog steeds een nijpend tekort aan levensmiddelen, de noodhulp komt langzaam op gang.

Een legertruck vol hulpmiddelen was binnen een mum van tijd leeg. Tot frustratie van de mensen die niet aan beurt kwamen. "Ik ben woedend", zegt student Rehanna tegen een verslaggever van persbureau AP. "Ik weet dat er hulp komt, maar de distributie is heel slecht."

President Widodo was de afgelopen dag in het rampgebied. Hij zei dat de situatie langzaam verbetert, maar dat er nog veel werk te doen is. Naar schatting liggen er nog honderden mensen bedolven onder het puin. Hulpdiensten proberen zo veel mogelijk mensen te redden, maar de kans dat ze levend worden gered, wordt met de minuut kleiner.

Buiten slapen uit angst

De angst voor nieuwe aardbevingen is groot, merkt correspondent Maas. Zelfs de bewoners van de huizen die het natuurgeweld hebben doorstaan, slapen zo veel mogelijk buiten. "'s Avonds rijden ze met hun auto naar een vluchtelingenkamp. Daar slapen ze onder een tentzeiltje, omdat ze zich thuis niet meer veilig voelen."

Vlak na de ramp was er volop kritiek op het intrekken van het tsunami-alarm. Het waarschuwingssysteem voor enorme golven zou rammelen aan alle kanten. Vijf dagen nadat de zes meter hoge golf Sulawesi trof, wordt langzaam duidelijk dat sowieso sprake was van een uitzonderlijke situatie.

In deze video wordt uitgelegd waarom wetenschappers de tsunami niet zagen aankomen:

Worst case scenario: de tsunami die niemand had verwacht

Bij Giro555 is binnen een dag een miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers. Ook andere landen, zoals Singapore, Zuid-Korea, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk helpen bij de reddingsactie of leveren financiële steun. De VN heeft 15 miljoen dollar beschikbaar gesteld.

Vulkaan

Sulawesi kreeg vandaag overigens opnieuw te maken met natuurgeweld: op zo'n 940 kilometer van het rampgebied was er een vulkaanuitbarsting. Het veroorzaakte een 6000 meter hoge aswolk. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl